Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Любомир Дацов: Не може в година без растеж да планираш такива дефицити

Инфлацията е усещане и резултат от поведението на хората – може да е по-голяма само заради това, а не обективно, посочи икономистът, с което се съгласи и Мика Зайкова

Любомир Дацов: Не може в година без растеж да планираш такива дефицити

Снимка: Jasper Juinen/ Bloomberg

Не може в година без икономически растеж да се планират такива дефицити. От гледна точка на бюджет е най-добре нищо да не се прави в момента. Това мнение изрази пред bTV Любомир Дацов по повод намерението на правителството за актуализиране на бюджета в средата на годината. Финансовото министерство коригира първоначалната си прогноза и потвърди, че до края на годината тя ще има двуцифрени измерения.

Още по темата

Инфлацията е следствие, не причина за това, което се случва, коментира икономистът. Той е категоричен, че сгрешената монетарна политика, трупането на дългове и увеличаването на разходите са предпоставките, довели до повишаване на инфлацията.

Дацов сравни инфлацията с температурата. „Тя е признак, че нещо се случва недобре, има дисбаланс, който е негативен. Така е и с инфлацията. Тя е следствие, а не причина. Въпросът е какви мерки се вземат“, каза икономистът и риторично попита „как се лекува това нещо, какви мерки се вземат и какво е правилното поведение“.

Той смята, че войната в Украйна "е много удобна изтривалка за това, което се случи".

Икономистът пресметна, че от 2-3 години има увеличение на инфлацията и констатира, че САЩ и в Азия печелят от този процес.

„И да спре войната, светът е разделен на две – само че ресурсите са оттатък Желязната завеса“, коментира Мика Зайкова. Тя заяви, че американците трупали запаси от руски петрол, но карали Европа веднага да се откаже от него.

Икономистът обясни, че руският петрол представлява по-малко от 2% от потреблението на САЩ.

„Инфлация е усещане, тя е резултат от поведението на хората и може да е по-голяма само заради това, а не обективно“, подчерта Дацов, с което Зайкова се съгласи.

Още по темата

Тя е убедена, че е почти невъзможно да опазим спестяванията си, защото ръстът на цените на храните е около 31%, а ръстът на доходите е равен на половината от него.

„Оказва се, че на едно семейство с едно дете и двама работещи не му стигат двете брутни работни заплати“, каза Зайкова.

Дацов заяви, че пенсиите са математика и в тях няма политика.

„Който казва, че може да направи нещо в къс период от време, просто лъже. Ако трима човека работят и издържат един пенсионер, тогава съотношението може да бъде около 75% от дохода. При съотношение един работещ/един пенсионер няма как пенсията да бъде повече от 50%. Демографията не се променя за един ден”, категоричен беше Дацов.

Той постави и въпроса: "На кого ще принадлежи богатата земя в Украйна, там, където се произвежда толкова много пшеница и зърно?".

Зайкова отбеляза, че Русия и Украйна снабдяват Европа с хляб.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 месеца
Баб.ето пак дрънка глуп.ости.САЩ трупали запас от руски петрол.Предполагам визира оная щуротия с ръстта на вноса на руски петрол в щатите.Бабче, това,че в етчение на една седмица в щатите са влезли по 100 000 барела на ден руски петрол,т.е 700 000 барела общо, при потребление на САЩ от близо 130 млн барела за същият този период, това е толкова мижаво количество,че дори не заслужава внимание.700 000 барела представляват 1(един) средноголям танкер.

Още от Бюджет и финанси
Банка ДСК с ново дигитално решение за бизнеса