Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Любомир Дацов: Недопустимо е бюджетът за догодина да бъде с дефицит

Няма причина пенсиите да не бъдат увеличени, каза финансистът

Любомир Дацов: Недопустимо е бюджетът за догодина да бъде с дефицит

Снимка: Pixabay

В момента всички показатели сочат, че през следващата година не може да се говори за криза и в този смисъл е недопустимо бюджетът на страната за 2022 г. да бъде с дефицит. Това коментира пред bTV бившият заместник-министър на финансите и настоящ член на Фискалния съвет Любомир Дацов. Според него е нужно да има „преход“, т.е. балансиран разчет.

„Пари има, един месец преди края на тази година хазната е на превишение“, коментира финансистът.

Припомняме, че вчера Министерство на финансите съобщи, че нa бaзa нa пpeдвapитeлни дaнни и oцeнĸи ce oчaĸвa бюджeтнoтo caлдo пo ĸoнcoлидиpaнaтa фиcĸaлнa пpoгpaмa (KФΠ) ĸъм ĸpaя нa ноември 2021 г. да бъде положително в размер на около 570 млн. лв. (0,4% от прогнозния БВП).

На 30 ноември бяха публикувани и данните за изпълнeниeтo нa Koнcoлидиpaнaтa фиcĸaлнa пpoгpaмa зa десетте месеца от 2021 г. В тях се посочва, че превишението на приходите над разходите на касова основа е положително в размер на 727,7 млн. лв. (0,6% от прогнозния БВП) и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 984,5 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 256,8 млн. лева. Казано иначе, за един месец излишъкът е намалял с 157,7 млн. лева. 

Още по темата

Според Дацов на първо място бюджетът осигурява услуги и ако има дискусия, тя трябва да бъде как с парите, които плащаме от данъци, да получаваме по-добри и по-качествени услуги. Той обаче предупреди, че „всяко едно изхвърляне“ е рисковано и даде за пример увеличаването на минималната работна заплата.

Финансистът бе критичен и към текущите резултати и обявени намерения по време на преговорите за съставяне на правителство.

"Така, както заявиха по време на преговорите, намеренията за увеличаване на различни разходи в различни сфери, е видно, че тези увеличения изобщо не са временни. Аз за първи път виждам такива преговори, които да се правят без сметки. Там нямаше изчисления, нямаше остойностяване на мерките, които предложиха отделните партии. Това е доброто желание на всеки един да се случи някакъв тип политика, без да има изчисления", отбеляза  Любомир Дацов. Той бе категоричен, че истинско коалиционно споразумение задължително се прави с разчет за ефектите и колко ще струва.

Относно пенсиите Дацов коментира, че не вижда причина те да не бъдат увеличени, защото това вече е гласувано в Народното събрание.

„Идващото правителство препотвърди нивото на доходите, макар че бе заявено да паднат. Кризисната добавка за пенсионерите беше временна и трябваше да отпадне. Потвърди се това, че като вдигнеш едни доходи, не можеш да ги върнеш обратно", посочи още Дацов и добави, че не е ясно дали след Нова година ще бъдат изплащани Covid добавките, които от 50 лв. бе прието да станат 120 лева.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Депозитите в банковата система през декември отново преминаха 100 млрд. лева