IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Людмила Елкова: Трябва изцяло нов Закон за местните данъци и такси

В проектозакона липсват промени, насочени към преустановяване на данъчни измами, посочи бившият зам.-министър на финансите

10:24 | 05.09.18 г. 2
Людмила Елкова: Трябва изцяло нов Закон за местните данъци и такси

Законът за местните данъци и такси е стар, остарели са и принципите му. Крайно време е да се заговори за нов закон и да се създаде цялостна нова концепция за него. Това е мнението на Людмила Елкова, бивш зам.-министър на финансите, изказано в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Елкова коментира промените в данъчните закони за 2018 г., публикувани за обществено обсъждане от Министерство на финансите. Тя ги определи като „минимални“ и посочи, че този факт е положителен.

Според нея новата формула за изчисляване на годишният данък върху превозните средства под 3,5 тона, която предвижда той да се изчислява от два компонента – имуществен и екологичен, ще увеличи таксите за голяма част от гражданите.

„Има множество неясноти как ще се определя размерът на данъка, както и какъв ще бъде редът за деклариране. Новата формула е прекалено сложна и хаосът след въвеждането ѝ е гарантиран. Целта на тази промяна не е толкова екологичен компонент, колкото определяне на размер на данъка, при който старите автомобили да плащат повече. Това обаче може да бъде постигнато много по-лесно“, смята експертът.

За новите функции на нотариусите при покупко-продажба на автомобил и изискванията към тях да следят за неплатени данъци на превозното средство Людмила Елкова посочи, че това не е наложително, тъй като годишният технически преглед изисква платени данъци.

Тя коментира и промените, свързани с данъка за жилищни имоти, които предвиждат 50% намаление на данъка само за едно основно жилище на гражданин. Според нея тази промяна няма да доведе до съществени резултати, а и има неясноти около нея. Тя поясни, че такава клауза има и към момента, но няма ограничение за броя основни жилища.

„Основното жилище би трябвало да е това, в което гражданинът и неговото семейство живеят приоритетно. То няма как да бъде доказано. Има постоянен и настоящ адрес, но нито един от тях няма отношение към него. Изпълнението на тази промяна е нереалистично“, категорична е Елкова.

Тя посочи, че промените за такса смет са отложени за 2020 г. заради предстоящите избори следващата година и определи към момента тази такса като „несправедлива“.

„Таксата смет се определя на базата на балансовата стойност на имотите. Това няма никаква връзка между замърсяването, услугата, която се потребява и това, което се плаща за нея“, смята специалистът.

Новите въведения за облагане на парични и предметни награди от игри, състезания, конкурси Елкова също определи като „несъществени“ и добави, че печалбите от хазарт все още няма да се облагат.

„Обемът на необлагаемите доходи не се променя. В промените се говори за награди, които са във формата на възнаграждения, те се облагат и към момента“, припомни тя.

Експертът потвърди, че в проектозакона липсват промени, насочени към преустановяване на данъчни измами и заяви, че в последните години изобщо не се говори за тях, а и няма конкретно поставени цели за борбата с финансовите престъпления.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Нотариусите в сделките а МПС са просто излишни, в никоя страна не се използват. Дори и в БГто при внос на МПС не е нужен нотариус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 5 години
ВРЕМЕ Е ВМЕСТО ДА СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ОБРАНИЯ БУСТАН ОТ ОСТАНАЛИТЕ ВСЕ ОЩЕ В ТАЗИ СТРАНА БЪЛГАРИ , да обърнете глави към едно голямо недоразумение наречено ПЛОСЪК ДАНЪК!!!КЪДЕ И В КОЯ ЕВРОПЕСКА ДЪРЖАВА ГО ИМА ТОВА БЕЗУМИЕ?!!КОГА ЩЕ ГО НАПРАВИТЕ ПРОГРЕСИВНО НАРАСТВАЩ, или интереса на шепа "инвеститори" загробили ни с плащането на ЗАЕМИТЕ ИМ КЪМ КРЕДИТОРИТЕ е по важен от там някакви си български граждани?! Карайте я все така, докато прогоните и последния българин , пък тогава да видим КОГО ЩЕ ОБЛАГАТЕ и КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ЗАЕМИТЕ НА ВАШИТЕ "ИНВЕСТИТОРИ" завладели държавни монополи и пърхащи в раскоша на ПЛОСКИЯ ДАНЪК!!КАРАЙТЕ Я ВСЕ ТАКА ГОСПОДА - ДРУГАРИ СПЕЦИАЛИСТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още