Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лъчезар Богданов: Пенсионният модел е жертва на политическите боричкания

Разходите за увеличаване на минималната пенсия ще минат през актуализация на бюджета, посочи икономистът

Лъчезар Богданов: Пенсионният модел е жертва на политическите боричкания

Снимка: Pixabay

Пенсионният модел е жертва на политическите боричкания. Подобен вид преговори са доказателство колко изложен на риск от тотално разрушаване на доверието е пенсионният модел, който имаме. Във всеки един момент политиците се опитват да бърникат в предварително зададени дългосрочни параметри на този модел.

Този коментар по обсъждания от ГЕРБ и Обединените патриоти вариант за 200 лева минимална пенсия направи пред БНР икономистът от "Индъстри  уоч" Лъчезар Богданов.

Още по темата

Той е на мнение, че с този подход „хората все по-рядко ще могат да очакват, че ще има предвидимост от това, че ако правят вноски за определен период от време, ще получават определен размер пенсия”.

Икономистът пресметна колко ще струва на хазната евентуалното увеличение на пенсиите.

“Ако трябва да се вдигне минималната пенсия до някакъв размер, има два подхода. Единият е – вдигаме всички пенсии със същия процент, за да запазим съотношението. В такъв случай само за увеличението до 200 лева
ще бъдат необходими допълнително около 1,6 млрд. лева. Ако искаме да я вдигнем до 250 лева – над 4 млрд. лева, но ако искаме да я направим 300 лева, ще бъдат необходими близо 7 млрд. лева, ако индексираме
пропорционално всички останали пенсии", посочи Богданов.

Според разчетите, които са предложени като хипотеза, се оказва, че ако се увеличи само минималната пенсия до 200 лева, в бюджета трябва да се заделят допълнително около 430 млн. лева всяка следваща година. При вдигането до 250 лева – ще са необходими над 1 млрд. лева.

“И какво се получава? От една страна, в икономичния вариант повишаваме разходите в бюджета с 430 млн. лева. От друга страна, получаваме модел, в който над 60% от пенсионерите получават еднаква пенсия", каза икономистът.

Можете да си представите какво ще е усещането за справедливост на всички тези хора, плащали различни вноски, имали са различен стаж, предупреди той. И определи това като "пазарлък на дребно".

На макрониво подобни популистки дебати и предизборни обещания всъщност показват колко малко кандидат-политиците разбират от макроикономиката на разходите за пенсии в България – те са над една четвърт от всички разходи на българската държава годишно.

Лъчезар Богданов напомни, че България е една от страните в ЕС с най-висок дял на разходите за пенсии.

“Такъв мащаб разходи не изглежда да е възможен без актуализация на бюджета”, категоричен е той.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството