Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Макроикономист: Нужен е модел за вписване на България в европейските финанси

Липсва аналитичен инструмент, с който да се определят възможните сценарии след влизането на България в еврозоната, посочи проф. Ганчо Ганчев

гледано: 2085   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

България има сериозен интерес да преосмисли начина, по който се вписва в европейските финанси. Това каза макроикономистът проф. Ганчо Ганчев от Югозападния университет в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него най-благоприятно би било това да стане възможно най-бързо.

Още по темата

„Но тъй като от страна на Европейската централна банка се налагат и допълнителни критерии, свързани с производителност на труда, доходи, жизнено развнище и други, България трябва още преди да е влязла в еврозоната да намери начини да ускори своето развитие – да реши някои инфраструктурни проблеми, да интензифицира инвестиционния процес, да подпомогне развитието на новите отрасли, нарастването на доходите и т.н, за да бъдем по-съпоставими с държавите от еврозоната“, коментира проф. Ганчев.

Той смята, че от друга страна това е трудно да се направи заради валутния борд.

Макроикономистът е на мнение, че причината да се форсира влизането в еврозоната е валутният борд, който е "сковаващ механизъм, както заради невъзможността да се провежда фискална и монетарна политика, така  и заради необходимостта да се поддържат огромни резерви".

„БНБ има около 45 млрд. лева нетни чуждестранни активи, т.е. централната банка държи огромни суми под формата на инвестиции на държавите от еврозоната, които дават почти нулев доход. Ние плащаме огромна цена, за да бъдем привързани и това стагнира икономическия растеж“, посочи проф. Ганчев.

По думите му липсва и аналитичен инструмент, с който да се определят възможните сценарии след влизането на България в еврозоната.

Като такъв той определи ролята на Европейската комисия, ЕЦБ и Международния валутен фонд.

Проф. Ганчев смята, че след като България е с фиксиран валутен курс и свободно движение на капитали и от концептуална гледна точка е част от еврозоната.

„Ние сме част от еврозоната по един ирационален начин, който води до големи косвени загуби, който е изключително скъп, затова за нас е важно да влезем като пълноправен член в еврозоната, а не като страна, която е длъжна да поддържа огромни резерви, за да може да фиксира своя курс към еврото.

Какъв е ускореният вариант да се включи България в еврозоната? Достатъчен ли е капацитетът на Министерство на финансите да направи варианти за евентуално включване в еврозоната? Кои ще са основните промени в банковия сектор? Ще нараснат ли цените след влизане в еврозоната?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
2
 
5
bgMan до: Иван Митев
преди 11 месеца
Митев... стига бе!
Ние сме най-защитени от вредното влияние на парите от почти всички в ЕС, просто защото при нас циркулират най-малко пари. Тук и оборота е най-малък.
Нуждаем се най-вече от защита срещу вредното влияние на прростотията, корупцията, масоните и други престъпни икономически групировки.
Премести се в сайта на Европарламента и там си ръси мантрите като зациклил грамофон, модел 1970 година.
5
 
6
 
4
abdul до: bgMan
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Истанбулската конвенция = нова конституция.
Некои кратуни в ЕС разбраха, че тука нямат никакъв шанс за реформа в правосъдието (което е гарант за частната собственост), затова с този фишек за истабулската конвенция се цели промяна в Конституцията.
Това го разбраха и някои български тарикати, които също се наредиха с предложения за промени в Конституцията.

НЕ е случаен целия този медиен цирк за еврото и истанбулската конвенция.
11
 
1
 
3
преди 11 месеца
Спасението за България е чрез въвеждането на защита срещу вредното влияние от парите.
При запазването на сегашното пренебрегване на вредното влияние от парите щетите ще продължават.
5
 
8
 
2
преди 11 месеца
"Липсва аналитичен инструмент, с който да се определят възможните сценарии след влизането на България в еврозоната, посочи проф. Ганчо Ганчев"

Напротив!
Има такъв аналитичен инструмент и най-често му викат прецакване на глупацитте.
Щом има толкова силен външен натиск и всички посланници и джендър борци дружно в хор припяват, че ако искаме да влезем в клуба на богатите ще трябва задължително да подпишем Истанбулската конвенция, какво си мислите, че е тяхното мнение за нас, българите?
Доколкото аз знам най-изнудваните нации по този начин сме ние и ирландците преди нас, когато имаха нужда от спасяване от фалит в началото на последната световна криза.
6
 
10
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Накратко - не става. Ама ний туй си го знаем :) Менте икономика, менте правителство.

Още от Бюджет и финанси
Платежният баланс на България е на плюс със 141,4 млн. евро през ноември