IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Максимален осигурителен доход от 3000 лв. през 2019 г. одобриха депутатите

Парламентът прие проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за догодина на първо четене

19:16 | 06.11.18 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ръст на пенсиите от юли догодина, 3000 лева максимален осигурителен доход, по-високи осигуровки за самоосигуряващите се, замразени обезщетения за отглеждане на дете през втората година. Това одобри парламентът с приемането на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. на първо четене. „За“ гласуваха 112 народни представители, 73 бяха „против“, а 7 се въздържаха.

Социалният министър Бисер Петков заяви от парламентарната трибуна, че проектът за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2019 г. гарантира осигурителните права на гражданите.

Заложените по-високи темпове на растеж на приходните осигурителни вноски с около 15% или с 1 млрд. лева в сравнение с бюджета за тази година намаляват зависимостта на бюджета на ДОО от държавния бюджет. За следващата година 2/3 от разходите на бюджета на ДОО ще бъдат финансирани от осигурителни вноски. Това връща осигурителната система към нейните корени и същност, а именно осигурителна система от Бисмарков тип, изтъкна министърът и призова депутатите да одобрят проекта.

Опозицията остро разкритикува проекта за бюджет като бяха изтъкнати замразените социални плащания и неглижирането на демографските проблеми. 

Хасан Адемов от ДПС и председател на социалната комисия обърна внимание на позитива, че за първа година трансферът от държавата към бюджета на ДОО намалява под 4 млрд. лева. Дотук той приключи с положителните страни на план сметката на общественото осигуряване. Адемов посочи, че заложеното в бюджета не гарантира социалната защита, задълбочава диспропорциите в системата и гарантира единствено оцеляване на ръба на мизерията.

Адемов отбеляза, че ръстът на средния осигурителен доход за догодина е само със 75 лв. При заложено увеличение на заплатите в бюджетната сфера и при увеличение на заплатите в образованието.

Той коментира, че увеличаването на приходите не се дължи на някакъв бонус на управляващите, а на мерките, които стартират през следващата година - увеличаването на минималната заплата и на минималните осигурителни доходи на тютюнопроизводителите и земеделците.

Относно едно от най-спорните предложения - ръстът на максималния осигурителен доход, Адемов посочи, че това е в разрез с предизборната програма на управляващите и попита с какви аргументи се предлага. От ДПС ще предложат максималният осигурителен доход да остане 2600 лв.

Георги Гьоков от БСП коментира, че предложеният проект на бюджет е добър за някои българи, но не и за по-голямата част от тях. В него липсват каквито и да е политики за справяне с основните проблеми, каза депутатът от левицата. По думите му парите в бюджета за социални плащания са увеличени, но друг въпрос е достатъчно ли е увеличението и адекватно ли е то. Бюджетът на ДОО няма нищо общо с обещанията, с които дойдохте на власт и с които беше създадено новото правителство, каза Гьоков.

Попитайте пенсионерите как се живее с 210 лева и тогава говорете за адекватност на пенсиите, каза зам.-председателят на БСП Крум Зарков. Увеличавате заплатите си на всеки три месеца, значи за едни увеличение е възможно, а за други не, преизчислихте заплатите си 44 пъти, каза той, обръщайки се към управляващите, визирайки депутатските заплати.

Най-голямото предимство на бюджета на ДОО е, че с него едновременно се подобрява финансовата стабилност и се гарантира по-висока адекватност на пенсиите и обезщетенията. С тези думи депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на социалната комисия Светлана Ангелова защити предложения проект.

Промените ще внесат справедливост на пенсионната система. Подчинени са на осигурителни принципи, каза още Ангелова. Гарантира се по-висока защита на пенсионерите и осигурените лица, което по думите й не е за сметка на дефицита на пенсионния фонд, който значително намалява. Финансовата стабилност на ДОО става по-голяма, каза тя.

Проектът на ДОО за 2019 г., приет на първо четене

От 1 юли догодина пенсиите ще се увеличат с 5,7%. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219,43 лева. От същата дата максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 910 на 1200 лева.

Мярката се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им. През 2019 година за изплащане на пенсии са предвидени 9,9 млрд. лева или с над 533 млн. лева в повече в сравнение с настоящата година. Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,169 на 1,2. Максималният осигурителен доход ще се повиши от 2600 на 3000 лева.

Повишение има и при минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица - от 510 на 560 лева. Най- значително е увеличението за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 на 560 лева. Размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ ще се запази. При изчисляването на индивидуалния коефициент за пенсиониране ще се взема осигурителният доход за времето от 2000 година.

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 9,00 лева и максималният дневен размер - 74,29 лева. Промяна няма да има и в периода на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и в размера на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две годишна възраст - 380 лева. И през 2019 година майките (осиновителките), които имат право да ползват отпуска при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, а се върнат на работа, ще получават обезщетение от държавното обществено осигуряване в размер 50% от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Всъщност по статистика цитирана тук, само 4% от българите изкарват над 3000 лв, а само 1% над 4000-5000 лева. Смятай колко мизерия и мизерници има в България, чак да му се отще на човек да живее тук. България преспокойно може да мине за Островът на Мизерията в Европа. Положението в България обаче с пълна сила отразява световното положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
TomaNeverni
преди 5 години
" Нали се сещаш, че такава заплата у държавата няма" В същност има - за 2016 има над 10 случая със заплати между 100к и 300к. И лампичката светва ,ама всичко е законно................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
one_1980
преди 5 години
Пич да ти имам речника. Наричаш мизерници всички които не изкарват над 2400-3000 лева? Това са учители, доста лекари, мед сестри и лаборанти? Във всяка развита западноевропейска държава има солидарен пенсионен фонд даже в крайно капуталистическите САЩ имат Social Security
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Много глупаво пране на пари. Нали се сещаш, че такава заплата у държавата няма. Веднага светваш в червено в седмичната статистика на НАП. Може чрез договор за изработка, чрез предоставяне на някакви "консултантски услуги", за които да се заплати подобно възнаграждение(По примера на Доган).Но да се пишеш на трудов договор към измислена фирма на заплата 300 бона, децата ще ти се смеят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 5 години
"Добре печелещите" що не идат печелят добре в Ггермания.Да видим колко ще мрънкат. Щото такавяа далавера никъде нямя. Пишеш си заплата 300 000 лв месечно а се осигуряваш на 3000.(това е реален случай от Пловдив)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
По принцип, като идея е супер. Без таван за осигуряване и пенсия...плащаш много на младини, връща ти се под формата на добра пенсия, на старини. Звучи добре и всеки мислещ работник би избрал този вариант. Лошото е, че това е идея, а дали ще се реализира под такава форма...Проблемът е в липсата на доверие. Хората се съмняват, че ще се получи точно така. Времето до пенсиониране е прекалено дълго за един 30-годишен работник. В рамките на един живот, човек преживява не знам колко кризи и не знам колко рецесии, по статистика. Винаги има вероятност в резултат на някаква рецесия, да се проведат реформи, които да променят начина на изчисляване на пенсиите(в ущърб на работещите), да се променят коефициентите, годините които се взимат предвид...А човекът вече 25 години се осигурява на големи пари и очаква 3000 лв пенсия, ама изведнъж с въведините промени и въведини промени, тя му се редуцира до 2000 лв.Прекалено дългият период, носи риск да се осъществи пенсионирането и отпускането на пенсия, по първоначално начертания и обещан начин. Заради хилядите променливи и фактори(вътрешни и външни), които оказват влияние.Доверието е в основата. То крепи доларът и американската икономика, просто вяра в обещание, че държавата ще плати, без да има реално обезпечение зад това обещание.Колкото и издържан да е даден договор, в основата му е доверието. Така и при човешките взаимоотношения...Доверие може да има, там където рационално погледнато няма "гаранция за изпълнение", но може и да го няма доверието на места, където "всичко е гарантирано и защитето".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
Ivan N.
преди 5 години
Колегата на работа има познат във финансовото министерство, който казва за работата си следното нещо: "Отивам на работа в 10 и си тръгвам около 16:00ч. Парите не са кой знае какво, но напрежение няма. Така се живее 200г." та нс тези хора им вдигат заплатите с 10-15% от 01.01.2019..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
dr.5rov
преди 5 години
Въпросът е защо има "толкова много мизерници, необразовани и паразитиращи ***". Не е ли редно тези, които са от добре печелещите да се замислят как да стопанисват не само личното си богатство, а и общественото, така че тези "мизерници, необразовани и паразитиращи ***" да останат някакво малцинство. Не са ли постигнали точно това тези държави, които наричаме успешни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
А тия хора, ако още отначало се осигуряваха на реалните заплати, дали щеше да има изобщо нужда от цялото това упражнение с вдигане на осигуртелния доход?Според мен трябва по-строг контрол, от пълни "пердета", на които не им пука кой си, кой бил баща ти и колко пари правиш. Яко глоби докато се научат, никакви телкове за щяло и нещяло. Никакви помощи след 2ро дете. Като ги правиш, значи можеш и да ги издържаш сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
dr.5rov
преди 5 години
Най-добре е да няма таван на осигурителния доход и таван на пенсиите и това да се запази поне следващите 20 години (което ми е трудно да си го представя). Тогава този, който всема през това време да речем 6000 лв, ще получава 3000 лв пенсия, ако остане правилото 50%. И повярвайте ми, ще бъде много доволен, ако все още я има тази система. Познавам хора, които са взимали много пари, но са се осигурявали на минимума и сега водят мизерен живот. Други имаха късмет да работят в компании, която осугуряваха на реална заплата, която обикновенно беше над максималния осигурителен доход. Сега живеят в пъти по-добре от тези познати. Живот, какво да се прави. Не знаеш как ще се завърти. Приемете тези 50 лв, които ще плащате в повече просто като още една възможна застраховка за старините, освен всички други, които правите.Но пенсията е за хора, които работят и някой ден се пенсионират. За собствениците, които управляват активи, пенсиониране няма. Е, може да се оттеглят, но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още