IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Междуфирмените задължения растат до 169 млрд. лева през 2012 г.

Проблемът не е в общия размер на задълженията, а в просрочията им, коментира зам.-председателят на БСК Камен Колев

13:28 | 04.03.14 г. 4
Междуфирмените задължения растат до 169 млрд. лева през 2012 г.

Междуфирмената задлъжнялост към края на 2012 година продължава да расте и вече достига 169 млрд. лева, сочи статистиката на Българската стопанска камара (БСК). Увеличението спрямо предходната 2011 година е от 5,6 млрд. лева или с 3,4 на сто.

В същото време задълженията на държавата и общините към бизнеса са близо 2,6 млрд. лева. От тях 447 млн. лева са за изпълнени поръчки, а 1,8 млрд. лева – невъзстановени данъци, включително ДДС и акцизи.

„Към края на 2012 година има сериозна промяна в тази цифра след като държавата се разплати с фирмите по отношение на данък добавена стойност. Остават обаче задълженията по изпълнени поръчки“, коментира зам.-председателят на БСК Камен Колев.

По данни на камарата просрочените задължения на държавата по отношение на обществените поръчки достигат 284 млн. лева към края на 2012 година. Основно това са задължения към строителни компании и доставчици на лекарствени продукти, които са изпълнили договорите и очакват разплащането от страна на държавата.

Колев беше категоричен, че не общият обем на задълженията е важен, а това дали са просрочени. По отношение на бизнеса експертните оценки на камарата са, че просрочията са по отношение на 40% от задълженията. Официална статистика обаче няма.

Данните на БСК показват още, че основните задължения на бизнеса са към свързани компании, доставчици и други компании (67% от общите задължения или малко над 113 млрд. лева). Данъчно-осигурителните задължени са 4,9 млрд. лева, а към персонала – 2 млрд. лева.

Най-значително нарастване на задлъжнялостта има в секторите търговия (ръст от 4 млрд. лева) и енергетиката (ръст от 3,2 млрд. лева). Основната причина за увеличението на задълженията в енергетиката е ситуацията с дълга на Националната електрическа компания (НЕК).

Инвестиционната активност е замръзнала

Задълженията на фирмите към финансовите институции намаляват до 30,5 млрд. лева, спрямо 31 млрд. лева към 2011 година. Данните на банковата система са за ръст на депозитите, така че средствата са налице, обясни Камен Колев. Според него намалението на задълженията към финансовите институции е факт заради ограничения достъп на фирмите до дългосрочни кредити. „Заради кризата банките станаха по-внимателни“, допълни той.

От друга страна самите фирми отлагат инвестиции, затова и не търсят дългосрочно кредитиране, сочат анализите на БСК.

Задълженията на държавата

Прави впечатление сравнително големият дял на задълженията на предприятията от обществения сектор към доставчици – 29%, към персонала – 3,3%, което е три пъти повече от задълженията на частния сектор, както и към данъчно-осигурителната система (3,8% - или почти два пъти повече от дела в частния сектор).

Има светлина в тунела

Прогнозите на БСК са, че през 2013 година междуфирмената задлъжнялост ще намалее. Постепенното излизане от кризата на страните от ЕС създава условия за ускоряване а икономическия растеж на страната. Активира се и износът, така че фирмите ще имат средства, за да покриват своите задължения. 

Сред мерките, които могат да подобрят ситуацията у нас са като цяло улеснен достъп до правосъдие, както и подобряване на финансовата дисциплина на държавата и общините. От БСК предлагат ежемесечен отчет на дължимия ДДС към бизнеса и "данъчна ваканция" за фирмите, които имат просрочени вземания от държавата и общините. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
"Увеличението спрямо предходната 2011 година е от 56, млрд. лева или с 3,4 на сто."56 или 5,6 млрд.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Opiten1
преди 10 години
И аз това се питам през цялото време!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Opiten1
преди 10 години
И аз това се питам през цялото време!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
2012 или 2013 ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още