IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Бюджет 2018 е доста по-социален от предишните

Икономиката върви и държавата и приходите могат да си го позволят, каза председателят на бюджетната комисия в парламента

12:36 | 25.10.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Бюджетът за 2018 година е доста по-социален от всички бюджети досега, каза по bTV председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която представи план-сметката на държавата за следващата година.

По думите ù това е така, защото „икономиката върви и държавата и приходите могат да си го позволят”.

Според Стоянова основата за Бюджет 2018 е растежът на икономиката.

„Бюджетът не ражда сам приходи, за да ги преразпределя. Бюджетът е просто един преразпределителен механизъм на държавата от това, което събира и получава, към онези сфери, които трябва да обслужва”, каза депутатът.

Менда Стоянова подчерта, че в следващите години българската икономика трябва да се преструктурира - трябва да се увеличи делът на онези сектори, които носят допълнителна печалба, които имат допълнителна добавена стойност, които имат пазар навън и приходите им могат да осигурят по-високи доходи. 

Държавата е дала достатъчен стимул с плоската ниска данъчна ставка. Време е работодателите да дадат своя дан за икономиката, допълни председателят на бюджетната комисия.

Според Стоянова не трябва да се мисли само за вдигане на минималната пенсия, защото това демотивира хората да внасят осигуровки. След години може да се стигне и до минимална пенсия от 300 лв., но за мен това не е правилният модел, отбеляза тя.

Що се отнася до бюджета на МВР, Стоянова каза, че никак не е малък, ведомството ще разполага с още 50 млн. лв. Общо 550 млн. лв. ще бъдат отпуснати за полицаи, военни и учители.

Според Менда Стоянова минималната работна заплата (заложена за 510 лв.) трябва да е по сектори, защото различните отрасли имат различна ефективност и добавена стойност. Тя припомни, че в европейските държави има минимални работни заплати, но по сектори.

Относно алтернативния бюджет на БСП Стоянова каза, че той е "смешен и популистки".

По думите й само предложението за отпадане на плоския данък и въвеждане на прогресивен ще струва на държавата 1,13 млрд. лв. Още толкова ще струва осъвременяването на всички пенсии, ако базата на средния осигурителен доход е 2013 г. Изплащането на дълга на болниците, както предлага левицата, би струвало над 500 млн. лв.

Нищо няма да се промени, ако болниците престанат да бъдат търговски дружества, каза Менда Стоянова по повод друго предложение на БСП за промяна на статута им. Те отново ще работят по клиничните пътеки на НЗОК и пак ще трупат дългове, ако не са дисциплинирани, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Това е факт, няма две мнения по въпроса. Но когато минималната се вдига, а всички други стоят на едно равнище, тази демотивация за внасяне на осигуровки нараства още повече. Аз не веднъж съм писал под различни статии тук, че единствения вариант хората да започнат да внасят в тази държава е ако всички станем с индивидуални партиди, позволи се на младите да ползват % от пенсионните вноски като гарант по ипотечен заем, да се онаследяват тези пари и най вече да се даде възможност за прехвърляне на пенсионната партида от НОИ към частен фонд. Както казва и ivanrog трябва да има много по добри условия за бизнес в България за да започне да се случва нещо. Трябва ни производство, докато масата от фирмите са търговци, прекупвачи, внасящи коли, китайски стоки, услуги и тн. пари в тази държава няма да има. Защото в момента един човек работещ в производство изхранва поне 6 човека. Трябва да изнасяме стоки за да внасяме капитал и така да се завърти колелото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
ivanrog
преди 6 години
Мента, както обикновено лъже в няколко направления. Държавата с плоския си данък била дала достатъчно, за да се развивал бизнес с висока добавена стойност. Ехххх, горките немци, те като нямат плосък данък, нека им е гадно, че не създават висока добавена стойност и нищо не изнасят. Според същата, бюджета не раждал приходи, спрете тогава със строителството и да видим. А за пенсиите да най-големите лъжи! Първо нека си кажем защо са ниски пенсиите, не е защото не се внасят осигуровки, а защото са малко осигуряващите се! А те са малко, защото държавата е създала прекрасни възможности за бизнес. В ЕС отдавна се коментира, че стигайки съотношение като при нас осигуряващи си:пенсионери, че системите ще са издадени. При сегашното ситуация каквото и да се прави, винаги пенсиите ще са ниски, пък мислете, че хората ще плащат повече, само защото минималната пенсия е стигнала 70% от линията на бедност, а средната е таман на нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Ами не мисля, щото г-жа Стоянова говори не за внасяне на максимални осигуровки, а изобщо на някакви осигуровки. Ако питаш мен в момента хората нямат интерес да внасят каквито и да било осигуровки, защото никой не знае нито дали ще доживее до пенсионна възраст, нито дали после с подобна пенсия би могъл да живее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Dies Irae
преди 6 години
Тъй като има максимален праг на пенсиите, а той не се дига. Вдигането само на минималната пенсия (която е с минимална осигурителна тежест) до момента в който тя стане 50% примерно от максималната не те ли демотивира да плащаш максимални осигуровки който са много повече като сума от минималните осигуровки?За това става на въпрос - че хората ще са много по мотивирани да са на минимална осигуровка, а не на реалните си доходи, защото като се пенсионират ще взимат кажи речи едни и същи доходи - което повдига въпроса къде се губят парите на тези които се осигуряват над средното ниво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
sdar
преди 6 години
Как човек трябва да разбира думите: "Според Стоянова не трябва да се мисли само за вдигане на минималната пенсия, защото това демотивира хората да внасят осигуровки."?Значи повишаването на пенсиите ме демотивира да плащам осигуровки? Ами те ако пенсиите са по 200-300лв., хич не съм мотивиран и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още