IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Дефицитът в актуализирания бюджет не може да падне под 4%

В противен случай някои министерства няма да могат да извършат разплащания в системите си през последните два месеца на годината

20:10 | 30.10.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Менда Стоянова: Дефицитът в актуализирания бюджет не може да падне под 4%

Дефицитът в актуализирания бюджет не може да падне под 4%, защото в противен случай някои министерства няма да могат да направят разплащания в системите си през последните два месеца от тази година. Това заяви депутатът от ГЕРБ и председател на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова.

Стоянова обобщи пред журналисти как е протекла срещата при министъра на финансите с представителите на парламентарните политически сили, като посочи, че финансовият министър е запознал депутатите с внесения проектозакон за актуализация на бюджета и са били обсъдени и варианти за капитализирането на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), за да могат да бъдат изплатени гарантираните депозити в КТБ. Тъй като по предварителни оценки на БНБ сумата на гарантираните влогове на КТБ е около 3,7 млрд. лева, на фонда ще бъдат необходими допълнителни 1,7 млрд. лева, посочи Стоянова.

Също така депутатът от ГЕРБ отбеляза, че приходите в бюджета няма да се изпълнят с около 1 млрд. лева и се налага дефицитът, който се финансира с допълнителен дълг, да бъде увеличен с 1,5 млрд. лева, заради направените вече разходи. Разликата до 4 млрд. лева, колкото е предвиденото в проектобюджета да бъде допълнителният държавен дълг, е за подкрепа на банковата система.

Стоянова каза, че в предлаганата актуализация са заложени две възможности за набиране на средства за ФГВБ - или чрез емисия от държавни ценни книжа, пласирана от държавата, или от фонда чрез държавна гаранция. Според нея по-икономичният и добър вариант е емисията да се пласира от държавата, защото лихвата ще бъде по-ниска.

Тя уточни, че пласирането на емисия няма да увеличи бюджетния дефицит, но неговото ниво така или иначе ще достигне до 4%.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
eskallibur
преди 9 години
Стоянова, как може да си толкова ниска топка във финансовата си грамотност ....?Да задължиш БНБ да съживява фалирали банки?Една стара *** поговорка гласи:Когато забележите, че сте се качили на умрял кон, слезте от него! Но в професионалния живот, ние най-често се опитваме да развием други стратегии за действие ..., като например: Взимаме по-добър камшик! Сменяме ездача! Създаване на Бюджетна комисия, за да съживи коня! Казваме, че винаги сме яздили този кон! Създаваме на работна група (Менда Стоянова), която да анализира мъртвия коня! Подобряваме стандартите за качество на каране на умрял кон! Плащаме на хора от чужбина, които са в състояние да яздят мъртви коне! Променяме критериите за определяне на мъртъв кон! Преструктуриране с цел да прехвърлим един мъртъв кон от една област в друга! Менда каза: Един кон не може да бъде толкова мъртъв, че да не може да бъде язден вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
ivanrog
преди 9 години
Хайде сега да се разберем, от тези 12 месеца тази година, 6 са ваше управление, съвсем реално, значи имахте достатъчно време да се подготви и оформи съкращаване на разходите, а и имаше приети решения в тази насока от предните. Освен това 6 месеца не мисля, че са малко да се подобри събираемостта, особено когато основния проблем на бюджета се нарича дефлация, вместо инфлация, то нали за това вдигнахте и тока де. И още един въпрос вие дясна или лява политика ще водите, че като ви гледам идеите, май си е чиста лява, вярно, че не ни вдигате сега данъците, но с тези дефицити и тяхното финансиране, ми мирише на по-зле и от ляво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
По едно време лятото икономиката показваше добри признаци, но комбинацията от политическа несигурност, природни бедствия и проблеми в Европа, натежа и на българския растеж. Иначе опасно е това навлизане в спиралата на нов и нов дълг, в една все така нереформирана система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
Tony
преди 9 години
Менто, може да няма никакъв дефицит!!!Вече си ми в мафиотския списък - #кой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
fortiss
преди 9 години
Нали ви избрахме, за да понижите дефицита, да не сте като БСП, да е нещо по-добро, а започваме пак от едни готови пари да изхарчим......Дайте на нас бюджета и ще видите как ще падне дефицита не ами на + ще го докараме. Но рязане трябва, а не работа за следващ мандат!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
"Тя уточни, че пласирането на емисия няма да увеличи бюджетния дефицит, но неговото ниво така или иначе ще достигне до 4%"Евала, значи над тези 4 процента ще ни набутат и дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 12
alexx
преди 9 години
Нормално. Идват ГРОБ на власт и започват харчовете и покачването на дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
fortiss
преди 9 години
И какво като не платят? Нали затова сте във властта, да намалите разходите. Не да вдигаме непрекъснато дълговете на държавата!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още