IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Партиите манипулират спора за дълга заради местните избори

Председателят на бюджетната комисия в парламента призова партиите, които подкрепят кабинета, да бъдат отговорни

11:15 | 19.02.15 г. 1
Менда Стоянова: Партиите манипулират спора за дълга заради местните избори

Партиите манипулират спора за дълга заради местните избори. Това изказване направи пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по повод намерението за теглене на нов заем от 16 млрд. лв., чието обсъждане отпадна днес в Народното събрание.

Стоянова посочи, че политиците използват този казус, за да си консолидират електората. И заяви, че не е изненадана от БСП и "Атака", както и от ДПС, които са в опозиция, но не разбира позицията на АБВ и Патриотичния фронт. Стоянова смята, че АБВ и Патриотичният фронт са против заема, защото идват местни избори.

„Искам от тези, които подкрепят кабинета, да бъдат отговорни”, посочи тя. Тя напомни, че политиките на правителството са договорени при подписване на коалиционното споразумение, а за изпълнението им са необходими пари. 

„Дългът е следствие на актуализацията на бюджета. Дългът е инструмент за финансиране. А същите тези партии, които не подкрепят дълга, са радетели за по-високи пенсии, реиндустриализация и ред други мерки, които изискват пари”, коментира председателят на бюджетната комисия.

Тя обясни, че не става дума за законопроект за поемане на 8 милиарда евро дълг, а за законопроект за сключване на договор за дилърство с четири банки, които да бъдат организатори на поемането на този дълг. В този документ има 3 точки, които казват, че това е максималният размер за тези 3 години, а конкретните размери не могат да превишават лимитите за съответните бюджети за всяка една година, каза Стоянова.

Тя обясни как ще се харчат въпросните 16 млрд. лв. - 8 млрд. лв. от тях ще отидат за погасяване на стари задължения, а 4 млрд. лв. са необходими за финансиране на разходи за пенсии, за здраве, за социални плащания, за коледни и великденски добавки, за БДЖ и за НКЖИ.

„Това са погашенията, които имаме да правим по стари задължения, те са в порядъка на около 12 милиарда лева за 2015, 2016, 2017 година”, поясни тя. Останалите пари ще са за финансиране на бюджетния дефицит през тази и следващите две години.

„Ако не се изтегли този дълг, това означава нещо много страшно – България трябва да спре плащанията си към кредиторите. Дори не искам и да си го помислям това. Това би означавало мораториум върху плащането на дълг”, заяви Менда Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
fortiss
преди 9 години
Не си го мисли ами се махай от там като ще дърпаш толкова голям кредит. Имаш финансов министър - да събира парите !! Ама не иска да събира наред !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още