IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Предложението за 300 лв. минимална пенсия променя целия модел

Месеците на служебно управление може да повишат предвидения дефицит, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия

11:35 | 23.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ГЕРБ</em></p>

Снимка: ГЕРБ

Предложението за 300 лв. минимална пенсия променя целия модел на пенсионно осигуряване. Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Тя очаква Бюджет 2016 да завърши на баланс или с малък излишък. 

Стоянова припомни изказаната си в интервю за Investor.bg позиция преди внасянето на проекта, че един  кабинет в оставка няма моралното право да налага политиките си чрез този бюджет. „Но се взе решение, че в него има много други политики, които касаят много хора – това е политиката в образованието, в социалната сфера, политиката за общините, отбраната“, обясни Менда Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия допълни, че е приятно изненадана от решение на БСП да не внасят предложения между първо и второ четене, даже да оттеглят предложението си за промяна на плоския данък.

От ГЕРБ също се ангажират да не внасят предложения и са поискали същото и от партньорите си.

Патриотите засега по думите й не възнамеряват да оттеглят искането си за 300 лв. минимална пенсия.

Менда Стоянова коментира защо е против това предложение.

По думите й вдигането на минималната пенсия ще струва на бюджета 1 – 1,2 млрд. лв. годишно. Според нея това предложение на практика променя целия модел за пенсионно осигуряване и начина, по който се изчисляват пенсиите.

Депутатът посочи, че хората, които получават минимална пенсия, или нямат дълъг осигурителен стаж, или са се осигурявали на по-ниски нива, или са работили на половин работен ден. Това означава несправедливост за останалите, каза тя.

Това би обезсмислило пенсионния модел, ще демотивира младите хора, които сега се осигуряват и това ще увеличи сивата икономика, твърди шефът на бюджетната комисия.

„За 2017 г. правителството предвижда допълнителни приходи – 2,1 млрд. лв. повече от отчетените за 2016 г.,  които пък са с 1,8 млрд. лв. повече от 2015 г. Но срещу тези допълнителни приходи има политики – образование, армия. В този смисъл просто няма едни пари, които ги крием някъде“, заяви тя.

Менда Стоянова смята, че месеците на служебно управление може да повишат предвидения за 2017 г. бюджетен дефицит. Тя припомни, че България вече девета година е на дефицит и той постепенно трябва да бъде намаляван.

Следващата седмица е второто четене на бюджета. Няма как да не бъде приет, освен ако в пленарна зала не минат предложения, които да го направят неизпълним, смята тя.

Запитана дали ГЕРБ ще подкрепят кабинет на Реформаторския блок, ако реформаторите получат мандат за това, тя каза: „Позицията на ГЕРБ е ясна и в момента няма промяна в нея. Ако ГЕРБ беше спечелил изборите, ние просто щяхме да продължим“.

Тя се съгласи с анализаторите, според които на президентските избори хората са гласували не само за червения кандидат Румен Радев, но и са дали протестен вот срещу управлението.

„Ако имаше живот в този парламент, нямаше нужда да се подава оставка. Хората ясно казаха, че искат промяна, нека да им дадем възможност март – април да кажат кой искат да ги управлява“, каза Стоянова.

Запитана защо е  преустановено временно санирането (с бюджетни средства по националната програма – бел. ред.) тя каза, че тази програма е била приоритет на ГЕРБ.

Тя се изпълнява в резултат на постановление на МС и е нормално да дадем възможност на новия кабинет да препотвърди тази политика, каза тя. И допълни, че в момента се изпълняват договори за 1 млрд. лв. и парите ще бъдат платени. По думите й в следващите години програмата може да продължи и да се обновяват и по-малки жилищни сгради.

„Временно е преустановено сключването на договори в програмата за саниране. Всички сгради в текущото изпълнение продължават по програмата“, каза пред БНТ регионалният министър в оставка Лиляна Павлова.

Тя допълни, че новите договори се спират, за да не бъде надхвърлен одобреният бюджет от 1 млрд. лева. Според нея програмата трябва да продължи, независимо кой управлява. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
"Лошите каманяки" освен, че вдигаха ВСИЧКИ пенсии всяка година, плюс коледни добавки за ВСИЧКИ, коригираха ВСИЧКИ пенсии с коефициент 1.1 и редовно изплащаха тези увеличения. На всичкото отгоре, значително НАМАЛИХА външния дълг. До идването на Бандата на БайХ. След което последва дълго замразяване на пенсии, с облото оправдание, че Станишев бил вдигнал пенсиите та Тик-Тик да ги плаща (от джоба си, естествено), защото тия пари просто се крадяха по банално известни схеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 7 години
"...вдигането на минималната пенсия ще струва на бюджета 1 1,2 млрд. лв. годишно... хората, които получават минимална пенсия, или нямат дълъг осигурителен стаж, или са се осигурявали на по-ниски нива, или са работили на половин работен ден. Това означава несправедливост за останалите..."Ама иначе няма проблем никога неработили т.нар. "роми" да вземат 1000+ лв помощи, само защото се размножават като бесни... и това не е "несправедливост", няма и проблем за тия помощи да се харчат 3.4 МБ годишно, нали мендо? Заради това безочливо изказване си наруших бойкотът, ама че нагла тьотка !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още