Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Менда Стоянова: За разходи в Бюджет 2018 са заложени 2,5 млрд. лева повече

Увеличението е резултат от ръста на икономиката, каза председателят на бюджетната комисия

Менда Стоянова: За разходи в Бюджет 2018 са заложени 2,5 млрд. лева повече

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През 2018 г. има възможност разходната част на бюджета да включва 2,5 млрд. лв. повече в сравнение с тази година.

Това каза пред БНТ председателят на парламентарната бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Увеличението е резултат от ръста на икономиката, който за 2017 г. се очаква да е 4%, а за 2018 г. 3,9%.

„Ръстът на икономиката означава повече приходи в бюджета, повече заетост и по-високи заплати в реалния сектор. Дойде времето на бюджетните разходи, които изостават. За първи път ще има рязък ръст на минималната работна заплата от 460 на 510 лева“, каза тя. 

Менда Стоянова допълни, че разходите за бюджетната сфера  догодина ще бъдат със 740 млн. лева повече. Около 330 млн. лева са предвидени за сектор "Образование", което ще позволи около 15% ръст на учителските заплати.

Още 150-180 млн. лева са предвидени за образование - разходи за качество, програми в средното образование, предучилищно и училищно, повишаване на стипендии в приоритетни специалности като инженерните, каквито търси бизнесът. 

Още по темата

За сектор сигурност, отбрана и МВР, също са заложени повече средства. Допълнителните средства за заплати в армията са 100 млн. лв. За модернизация на въоръжението ще отидат над 490 млн. лева.

Общо Сектор "Сигурност" ще получи над 600-700 млн. увеличение на разходите. Около 55-60 млн. лева за отделени за заплати на полицаите или 5 - 6% увеличение.

„Вероятно никой, който получи повишение, няма да бъде доволен“, очаква Менда Стоянова заради реакциите на синдикатите, които настояват за допълнителни повишения.

Над 1 млрд. лева повече спрямо 2017 г. са заложени за пенсии, здравеопазване и социално подпомагане. В социалната сфера също трябва да се мисли за увеличение на заплатите.

Менда Стоянова съобщи още, че се предвижда и увеличение на праговете, от които хората имат право на социални помощи и доплащания. Това ще разшири кръга на хората, имащи право на социално подпомагане. Фокусирането на социалните помощи към онези, които имат реална нужда от тях, ще повиши размера им.

„Сега много хора се възползват от социалната система, голяма част от тях могат да се грижат за себе си“, смята председателят на бюджетната комисия.

Тя заяви, че продължават големите инфраструктурни проекти като магистрала „Хемус“, обходът на Габрово и други транспортни проекти.

"Пари има в повече, но те са ориентиране в приоритетните сектори. Години наред се търсеше съкращение на персонала с цел освободеният фонд работна заплата да бъде разпределен за увеличение на заплатите. За съжаление, това не се случваше“, отчете депутатът.

Сега с облекчаването на административните услуги се намаляват документите, които администрацията ще иска, това води до оптимизиране на нуждата от персонал. Администрациите, които искат по-високи доходи, трябва да въвеждат електронни услуги, препоръча тя.

Според председателя на бюджетната комисия анкетните комисии в парламента  нямат реален ефект, освен да запълват времето в студиата.

4 900 души са хората, които няма да могат да се възползват от увеличението на минималните пенсии до 200 лв. Казусът е стар, направен е анализ от Националния осигурителен институт (НОИ) и социалният министър е поел ангажимент, че законови промени ще ликвидират този проблем до 1 януари 2018 г., обеща народният представител. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ясно. Хрантутим верните ни шапкари, пенсионерите ДГД.
Аз да попитам, защо се увеличават разходите като все така сме в бюджетен дефицит?

Още от Бюджет и финанси
Ръстът на жилищното кредитиране изпреварва силно този на другите сегменти