IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Заплатите ще останат ниски, докато не постигнем по-висок растеж

Основанията за вота на недоверие срещу кабинета се позовават на фалшиви новини, твърди председателят на бюджетната комисия в НС

17:58 | 05.11.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Менда Стоянова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Менда Стоянова. Снимка: БТА

Заплатите в много сфери са ниски и ще останат такива, докато не постигнем по-висок растеж. Това мнение изказа по време на участието си в предаването "Неделя 150" на БНР председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

По думите ѝ по-добрите условия за бизнес ще означават по-висок растеж. Условията за бизнес трябва да бъдат подобрени, подчерта тя. „Макропоказатели като финансова стабилност, предвидимост в икономически и политически план. Има компоненти, които са на много ниско ниво. Нивото на правораздаване влияе сериозно. Чуждите инвеститори нямат гаранции, че ще получат бързо и справедливо правораздаване“, призна Стоянова, подчертавайки, че привличането на инвеститори е изключително трудно. „Има  сериозни инвеститори, които избират България, но е нужно време“, смята тя.

„Всяка година държавата събира все повече и повече пари. Първият фактор, който влияе, е процентът на самите данъци. После вече говорим за онези данъци, които не са платени, защото са укрити в сивата икономика. Има страни със значително по-високи данъчни и осигурителни вноски. Ние трябва да решим искаме ли такива данъци. Но това не е нашият дебат. Ние сме дошли с програма и в нея е казано, че данъците са такива, каквито са. Не можем да вземем от хората повече пари, за да ги дадем на онези, които крадат или управляват лош“, каза още Менда Стоянова

Тя е уверена, че исканията за повече пари между първо и второ четене на бюджета ще бъдат  много. „БАН искат 15 милиона лева повече. Вече имах среща с председателя на БАН. Тези,  които не са толкова шумни - социалната сфера и културата, също имат нужда от  подкрепа. В сценичните изкуства нямаме протести, защото се направи реформа -  обвърза се държавното финансиране с продадените билети. Реформите в определени  сфери просто не се случват. А те трябва да произтекат от хората, които работят  там. Те трябва да се опитат да си реорганизират работата така, че да бъдат  по-ефективни“, каза още председателят на ресорната парламентарна комисия.

По отношение на евентуалния вот на недоверие срещу правителството Стоянова отбелязва, че основанията за него се позовават на фалшиви новини. „В това не виждам нищо лошо, щом опозицията се е организирала по определена тема“, каза още тя. Според нея обаче моментът не е подходящо избран,  имайки предвид предстоящото европредседателство.

„Заявката на ДПС срещу патриотите е стара, доста остър тон се получи  напоследък в диалога. Ескалира едно напрежение, което никому не е нужно.  Нормално е ДПС да иска да замести патриотите във властта. Но преди избори не  може. Ние ясно заявихме с преди миналите избори с кого бихме управлявали  и с кого не бихме управлявали. Ако трябва да преформатира управлението, не би  могло там да влезе някой друг. Разбира се, можем да управляваме в малцинство,  но това би могло да бъде само временно - това не е правителство, което би могло да води истинска политика. Навсякъде има и хора, които използват позициите си  за користни цели. Не бихме могли да го гарантираме в ГЕРБ. Но при такива случаи  първата стъпка е партията да се разграничи, втората - съответните органи да  кажат има ли нарушение на закона. Друг е въпросът дали досега някой е понесъл отговорност или не. Ние в ГЕРБ смятаме, че трябва да се носи и морална  отговорност. Решението на министъра на здравеопазването беше лично. Той не е член на ГЕРБ. При Дилян Добрев познаваме човека, освен това не ставаше дума за облагодетелстване.  Ясно и категорично казваме позицията си при всеки отделен случай. БСП не реагират, когато става дума за техни членове“, каза още Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 18 rate down comment 1
Пуки
преди 6 години
Моля, Другарко може ли да ми обясните как един ниско производителен работник в България се превръща във високо производителен и добре платен работник на запад. Целта е ниско платени и лесно манипулируеми българи! А кой не му харесва да заминава. Ако бяхте способна нямаше да се криете в парламента а щяхте да правите бизнес Другарко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 0
QUANTUM
преди 6 години
Има разлика между растеж, производителност и БВП. Лайците ги ползват като клишета без да разбират, че това са различни неща. България има сравнително добър ръст 3-4%, БВП обаче все още нисък. Тази Менда вероятно иска да каже, че производителността е все още ниска и от там БВП. Това показва само, че незнаещи хора се опитват да казват какво да се прави...Един показател, за да се види кок се разпределя БВП межу работещите и капиталистите е отношението на разходите за заплати като процент от БВП - един вид колко от произведените неща отиват при работещите. МИсля, че в България това отношение е по-ниско даже и от Македония, Сърбия и АЛбания. Заплатите са ниски и защото на българските капиталисти не им се плаща. Ето затова говорят хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 0
krasssen
преди 6 години
Едни и същи празнословия , преди беше "България е бедна страна" сега "разтеж , производителност ..."Само че работник тип българска овца вече е на изчезване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 32 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
А защо не спрат собствената си ГЕРБ-ерска корупция докато не постигнем по-сериозен растеж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 43 rate down comment 0
bertram
преди 6 години
тази научи ли се да казва "бюджет" или оше е на "бюЖет" , а заплатите в реалната икономика зависят от пазара на труда. Ако им ред, законност и предвидимост в управлението заплатите ще са нагоре не защото трибуквените и шиши ще се сетят да плащат повече, а защото ще има инвеститори отвън, които ще им отмъкнат читавите работници. Заплатите ще останат на това ниво само ако корумпираните политици и съд система успеят да изгонят мераклиите да инвестират у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 0
kirilstaikov
преди 6 години
Проста логика .При задържането на ниски заплати в много сфери.Това ще де мотивира доста от работниците .Разбира се по-квалифицираните или просто по работливите ще потърсят работа в чужбина за по голяма заплата .Както знаем квалифицирани кадри и хора ,който не ги е мързел движат икономиката към възход .Когато те напуснат нашата икономика и започнат да работят за друга как възнамеряват да постигнат растеж .Трябва най-накрая управляващите да започнат да осъзнават ,че ще изгонят и малкото останали свестни работници и после ще трябват десетилетия да се съвземем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 1
Fair
преди 6 години
Само да попитам - след като заплати на министри, депутати, полицаи и други подобни бандити редовно и НЕсимволично растат, колко е нарастнала проиводителността им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 1
Fair
преди 6 години
Само да попитам - след като заплати на министри, депутати, полицаи и други подобни бандити редовно и НЕсимволично растат, колко е нарастнала проиводителността им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Заплатите не зависят от производителността на труда. За 2014 година средната заплата в България е 420 евро, а в ЕС 2293. Средната заплата у нас е била 18.3%, а производителността на труда е била около 41% от тази в Европа. Губят се едни 23 процента. Не искам да влизам в подробности за покупателна сила, данъчни ставки, укрити доходи и т.н. Искам да посоча само че пряка връзка между заплата и производителност на труда няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Е, и заплатите не са депутатски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още