IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: Няма да има процедура срещу България заради бюджетния дефицит

Фалитът на КТБ е извънредно събитие, отчита ЕК в свой доклад относно Бюджет 2014

15:10 | 17.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ: Няма да има процедура срещу България заради бюджетния дефицит

Европейската комисия (ЕК) е потвърдила очакването на българските институции, че няма да има процедура по прекомерен дефицит срещу България, съобщи Министерството на финансите (МФ). 

Информацията се позовава на публикуван днес доклад за страната, изготвен на основание Пакта за стабилност и растеж и ангажиментите по прилагането на процедурите по прекомерен дефицит за държавите членки на Европейския съюз (ЕС).

В доклада Европейската комисията разглежда факторите, довели до влошаването на салдото на сектор „Държавно управление“ за 2014 г. до нивото от 5,8% от БВП. Тя определя като извънредно констатираното през 2014 г. превишение на бюджетния дефицит над референтната стойност от 3% от БВП, което е следствие от появата на необичайно и извън контрола на правителството събитие (фалита на Корпоративна търговска банка – бел. ред.).

МФ припомня, че Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) беше е включен в статистиката за държавното управление след фалита на КТБ и така изразходваните от Фонда средства влязоха в пресмятането на дефицита.

В съобщението се казва още, че това отклонение от референтната стойност за бюджетното салдо на начислена основа е с временен характер и според последните прогнози на ЕК се очаква дефицитът за България да бъде под 3% от БВП както за 2015 г., така и за следващите две години.

На база на оценките си за размера на структурното бюджетно салдо за 2015 г. и 2016 г. Европейската комисия очаква, че България ще спази ангажиментите си по отношение на необходимата минимална годишна корекция за достигане на заложената за страната средносрочна бюджетна цел, информира още финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Яко! Значи пътят към 10% дефицит е отворен - извънредно :) Баси пародията - и народа вЕрва на правителствените лъжеи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още