IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ очаква почти 2,157 млрд. лева бюджетен излишък през август

Данъчните приходи продължават да изпреварват разчетите, включително и постъпленията от осигуровки, отчита ведомството

20:11 | 31.08.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на финансите очаква почти 2,157 млрд. лева бюджетен излишък на касова основа през август, съобщават от ведомството.

В структурно отношение салдото по националния бюджет отчита подобрение спрямо отчетеното за същия период на 2016 г. основно поради ръста на данъчните (включително осигурителните) приходи, отчита министерството.

Салдото по сметките за средствата от Европейския съюз (ЕС) обаче се влошава, показват данните на министерството.

Приходите и помощите по консолидираната фискална програма към август 2017 г. се очаква да достигнат над 23,317 млрд. лева или почти 66% от годишния разчет. Изпълнението на данъчните и неданъчните приходи се очаква да бъде 68,1% от разчета за годината, като съпоставени със същия период на предходната година нарастват с над 1,5 млрд. лева.

Постъпленията от помощи към края на месец август са по-ниски спрямо същия период на 2016 г., като изпълнението спрямо годишните разчети за 2017 г. се очаква да бъде 37,4%.

Разходите, включително вноската на България в бюджета на ЕС, към края на август се очаква да бъдат в размер на почти 21,156 млрд. лева, което е 57,7% от годишния разчет. . Разходите за същия период на миналата година са в размер на малко под 19,7 млрд. лева.

Нарастването на разходите спрямо края на месец август 2016 г. е основно поради по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания, базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2016 г. и юли 2017 г., разходите за субсидии и по-високите разходи за персонал, включително и поради ръста на разходите за осигурителните вноски, свързан с увеличения размер на осигурителната вноска за служителите в системата на сигурността.

Към края на август вноската на България в бюджета на ЕС възлиза на 607,4 млн. лева.

Окончателните данни за изпълнението на консолидираната фискална програма за август ще бъдат представени от Министерството на финансите в края на септември.

Изпълнението на бюджета през юли

Към края на юли бюджетният излишък, отчетен от финансовото министерство, достига над 1,971 млрд. лева. То се формира от излишък в размер на почти 1,9 млрд. лева по националния бюджет и излишък от 78,8 млн. лева по европейските средства.

Постъпилите приходи и помощи към края на юли възлизат на над 20,47 млрд. лева или 57,8% от годишните разчети. В сравнение с миналата година данъчните и неданъчните приходи нарастват с 1,236 млрд. лева, а от помощи намаляват.

Данъчните постъпления възлизат на малко над 17 млрд. лева, като в тях се включват и приходите от осигуровки. Това е малко над 60% от планираното за годината. В сравнение с юли 2016 г. се отчита увеличение в размер на 257,2 млн. лева.

Приходите от преки данъци възлизат на над 3,225 млрд. лева, а от косвени – почти 8,4 млрд. лева. Приходите от ДДС са почти 5,5 млрд. лева, от акцизи достигат над 2,7 млрд. лева, а от мита – 108,7 млн. лева.

Постъпленията от други данъци са в размер на 702,4 млн. лева. Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са в размер на 4,736 млрд. лева, което е почти 60% от разчета за годината. В сравнение със същия период на миналата година се отчита ръст от 14,3% или 592,6 млн. лева.

Неданъчните приходи възлизат на почти 2,6 млрд. лева.

Разходите до края на юли са в размер на малко над 18,5 млрд. лева. От тях нелихвените са 17,342 млрд. лева, а лихвените плащания възлизат на 604 млн. лева.

Вноската в бюджета на ЕС възлиза на 559,7 млн. лева.

Фискалният резерв е 11,7 млрд. лева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Сега съществената слабост на Министерството на финансите е, че не зачита помагащия за възникване на кризи основен модел за държавно управление.Мнозина очакват финансовото министерство да помогне за спасение от актуални злини. Днес същото не може да предпази от актуални щети, защото е без необходимата компетентност. При създадените условия, Министерството на финансите, колкото по-добре работи да подпомогне икономическия растеж, толкова по-силен потенциал за дългови кризи се създава и щетите са по-болезнени.Възможностите са: 1) При запазване на помагащия за възникване на кризи основен модел за държавно управление щетите се увеличават. 2) При прилагане на защитаваш от кризи основен модел за държавно управление е с предпоставка за устойчив обществен просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Браво, добри постижения. КОгато Румъния успя да постигне същите добри резултати едно лято преди 3г. май беше, веднага решиха да намалят ДДС-то за храни и лекарства. Което е правилната политика, защото е така по белия свят. Те видяха че могат и го направиха.А при нас дали ще стане или просто постоянно ще се събира повече от планираното за да се разпределя в края на годината, или ще вървим към белия свят и ще си оправим ДДС-то?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още