IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ повиши прогнозата си за икономическия растеж за 2016 г. до 2,6%

Есенната макроикономическа прогноза на министерството отразява по-доброто от очакваното представяне на българската икономика през първото полугодие

18:17 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министерството на финансите подобри очакванията си за икономическия растеж на България през тази година до 2,6% в сравнение с прогнозата за повишение от 2,1%, направена през пролетта, но запази очакванията си за ръста на БВП догодина от 2,5% и по 2,7% през следващите две години.

Есенната макроикономическа прогноза на ведомството на Владислав Горанов отразява по-доброто от очакваното представяне на българската икономика през първата половина на тази година.

Очакванията на министерството за тазгодишния растеж са по-умерени от прогнозата на МВФ, който преди ден предвиди, че през тази година българската икономика ще нарасне с 3%, а догодина - с 2,8%.

Прогнозата на МФ се основава на актуални допускания за международната среда по отношение на външното търсене и на цените. В сравнение с пролетната прогноза очакванията за развитието на европейската и световната икономика са понижени през целия прогнозен период. 

Според Министерство на финансите основен принос за растежа през тази година ще има вътрешното търсене (потребление и инвестиции), което обаче ще се забави догодина. Очаква се благоприятната динамика при частното потребление, отчетена през първото полугодие на 2016 г., да се запази до края на годината, а спадът при публичните разходи да се забави значително.

Разчетите на финансите показват, че крайното потребление ще нарасне с 1,5%.

Инвестициите в икономиката се повишиха със 7,1% за периода януари-юни, като съществен принос за това увеличение имаше изменението на запасите. През тази година те обаче ще забавят своя ръст до 3,7% както поради по-слабото нарастване на запасите и частните инвестиции в сравнение с първото полугодие на годината, така и заради спада на капиталовите разходи на правителството, който се дължи на преминаването към новата финансова рамка 2014-2020 г. за финансиране на програмите от фондовете на ЕС.

Експертите на МФ пресметнаха, че при засилване на вътрешното търсене растежът на вноса на стоки и услуги ще достигне 3,8%. В резултат приносът на нетния износ за растежа ще се понижи до 0,2 пр.п.

Увеличението на потреблението ще се дължи на продължаване на положителните тенденции на пазара на труда, както и на регистрираното подобрение в очакванията на потребителите да правят разходи за покупка на стоки за дълготрайна употреба.

Положителен ефект ще има и от увеличението на заплащането в някои дейности на публичния сектор. Очаква се ускорение на растежа до 1,1% на инвестициите в основен капитал и така ще се прекъсне негативната тенденция при публичните капиталови разходи и ще се запази положителната динамика при частните инвестиции.

За периода 2018-2019 г. се очаква постепенно ускоряване на растежа на БВП до 2,7%. Вътрешното търсене ще бъде водещо за растежа както по линия на потреблението, така и на инвестициите. По-високият ръст на вътрешното търсене ще се отрази в ускорено нарастване на вноса, в резултат на което приносът на нетния износ ще продължи да намалява, а в края на прогнозния период се очаква нулев принос към растежа на БВП.

Финансовото министерство очаква тази година да е последната, в която страната отчита дефлация - средногодишният процент ще е 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още