Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

МФ предлага плащането на административни услуги да става чрез банкови карти

Масово държавните и общински учреждения отказват плащания чрез ПОС-терминал въпреки наличието на такъв

МФ предлага плащането на административни услуги да става чрез банкови карти

Снимка: Pixabay

Финансовото министерство е подготвило промени в Наредбата за административното обслужване, които регламентират плащането на административни услуги чрез банкови карти през т. нар. ПОС-терминали. Проектът на наредбата е публикуван на страницата на ведомството.

Според текстовете вътрешните правила за организация на административното обслужване в съответните администрации следва да се променят така, че да може всеки, който иска, да заплаща дължимите такси за обслужване и издаване на различни документи и чрез карта.

Още по темата

В момента на повечето места се изисква плащането да се обработи през банково гише, което е значително по-скъпо. Както е известно, повечето банки нямат такси за плащане чрез ПОС-терминал, но един банков превод на гише обикновено е между 1 и 5 лева. Дори в КАТ всички плащания са или в брой или през банково гише. 

От описаното в оценката на въздействието към наредбата става ясно още, че масово държавните и общински администрации използват твърде слабо, или изобщо не използват метода на разплащане чрез карти. 

Всъщност възможността за събирането на приходи и други постъпления на бюджетните организации чрез картови плащания вече бе регламентирана в Закона за ограничаване плащанията в брой (ЗОПБ). Отговорността и инициативата за реалното въвеждане и прилагане на тази форма за плащане обаче остана в ръцете на ръководителя на съответната организация.

Поради тази причина от Министерство на финансите предлагат трайно да бъде регламентиран механизъм за насърчаване прилагането на картови плащания от съответните администрации и особено от тези, които предоставят административни услуги на значителен брой физически лица. Наредбата урежда и механизъм, чрез който да се следи дали и как се изпълняват разпоредбите.

С оглед на намеренията на управляващите да редуцират значително плащанията в брой, идеята всички държавни и общински структури да извършват картови разплащания, никак не е лоша. 

Източник: МФ

„Широкото прилагане в публичния сектор на картовите плащания е насочено към намаляване на финансовата тежест на потребителите при извършването на плащания на дължимите такси или цени на административните услуги, оптимизиране на безналичните плащания в публичния сектор и намаляване на разходите, свързани с обслужването на плащания в брой, е една от приоритетните инициативи на правителството“, пише в мотивите към проектонаредбата.

Според финансовото министерство за решението на проблема с незадоволителното използване на терминалните устройства ПОС е необходимо текущо осъществяване на оценка и анализ по отношение на неусвоения капацитет, насърчаване използването на инсталираните ПОС-терминали и осъществяването на контрол от самите администрации.

„Това е особено важно в условията на нарастващо търсене от страна на гражданите на този безплатен за тях начин на плащане като алтернатива на банков превод за уреждане на тяхното задължение, за който потребителите заплащат на банката такса или комисиона често в значим размер, сравнен с размера на дължимата такса или цена на услугата“, пише още в мотивите. 

От документа става ясно, че в момента някои бюджетни организации основателно пораждат недоволство сред гражданите, тъй като разполагат с ПОС-терминали, но не ги използват. 

За неусвоения капацитет при прилагането на картовите плащания допринася и недостатъчната информираност на потребителите на административни услуги. Оказва се, че често липсват съобщения на видни места, включително местата за плащане, както и на интернет страниците на съответните администрации за осигурената възможност за картови плащания.

Към момента няма подзаконово нормативно изискване административните звена задължително да информират потребителите за начините на плащане на заявените услуги, както и приоритетно да насърчават използването на картовите плащания, като алтернатива на плащанията по банков път, за които потребителите заплащат на банката такса или комисиона, често в значим размер, сравнен с размера на дължимата такса или цена на услугата. 

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Много текст, но не разбрах има ли и какви са санкциите за чиновниците, които саботират плащането през терминал?

Още от Бюджет и финанси
Българите дават все по-малко пари за храна и все повече за данъци