Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

МФ пуска за обществено обсъждане Закона за местните данъци и такси

Такса смет да се определя и на база застроена площ на имота, настояват от БСК

МФ пуска за обществено обсъждане Закона за местните данъци и такси

Снимка: Pixabay

Министерството на финансите (МФ) ще пусне за обществено обсъждане Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). Това научи Investor.bg от свои източници, след като днес се проведе среща във ведомството на Кирил Ананиев с работната група, натоварена със задачата да изготви промени в норматива. Обсъждането на измененията в закона са по повод исканите от бизнеса промени във формулата за изчисление на такса смет.

Според Българската стопанска камара (БСК), която е и инциатор на срещата, предприятията със сключени договори за обслужване с оператори с валидни разрешителни за събиране, транспортиране и третиране на битови отпадъци, не трябва да дължат такса битови отпадъци.

Промяната трябваше да бъде внесена за обсъждане от предишното правителство до края на месец март.
В крайна сметка от Министерство на финансите са обещали изготвянето на нова методика, като част от предложенията, обсъдени днес, ще бъдат включени в нов законопроект. 

Още по темата

Припомняме, че и в момента има проектозакон за местните данъци и такси, изготвен преди близо година, който така и не стигна до пленарната зала. Идеята в него бе такса смет да се формира само на база количество изхвърлен боклук или на броя на ползвателите на имота, а не на база данъчна оценка, както е в момента.

Едно от основните предложения, които се обсъждат да влязат в новия законопроект, е такса смет да се определя и на база застроена площ на имота.

„Многократното блокиране в предишни години на прилагането на европейския принцип „замърсителят плаща“ задълбочи проблемите с разделното събиране и рециклиране на отпадъците, насърчава паралелното припокриващо финансиране на едни и същи дейности и корупционните практики. Налице е и риск от налагане на значителни санкции от страна на Европейската комисия по отношение на действащата система за управление на масово разпространените и битовите отпадъци, които ще бъдат стоварени върху всички данъкоплатци“, пише в становището на БСК, изпратено до финансовия министър Кирил Ананиев. 

Дали обаче той ще се съобрази с исканията на бизнеса и какъв ще бъде окончателният вариант на Закона за местните данъци и такси, зависи от изцяло от сформирането на редовно правителство и нов парламент.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Д. Радев: Не се очакват резки движения на лихвите през 2018 г.