IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Микро- и малки предприятия получиха 72 млн. лв. по програмата за помощ с коронакризата

Всички над 27 хил. подадени проектни предложения по процедурата вече са в оценка, съобщават от Министерството на икономиката

17:06 | 28.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Общо изплатените до момента безвъзмездни средства към българските фирми по Процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ са в размер на 71,73 млн. лв. Информацията съобщават от Министерство на икономиката.

Днес стартира оценката на последните три оценителни сесии, с което всички над 27 хил. подадени проектни предложения по процедурата вече са в оценка. 

„Изпълняваме един от основните ангажименти, които поехме, а именно по-бързо достигане на средствата, за преодоляване на икономическите последици от кризата, към българския бизнес“, коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов, цитиран в прессъобщение от ведомството. По думите му бързото усвояването на средствата от българските фирми, както и скоростта по тяхното изпълнение, са изключително важни.

Борисов посочи, че само за последния месец са изплатени над 40 млн. лв. и допълни, че са осигурени необходимите средства всички кандидатствали по процедурата и отговарящи на условията подадени проектни предложения да бъдат финансирани.

Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 (ОПИК) подписа нови 1209 броя административни договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с одобрените за финансиране кандидати от девета и десета  оценителни сесии по процедурата. Приключи и оценката по дванадесета оценителна сесия, като по нея са одобрени за финансиране 778 проектни предложения. 

През тази седмица приключи подаването на проектни предложения и по процедурата за „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. До крайния срок (16.30 часа на 24.08.2020 г.) са получени 1932 броя проектни предложения на стойност 263,688 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още