Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Микрокредити за 26 млн. лв. тръгват към стартиращи и социални предприятия

Фонд на фондовете избра мениджър за управлението на финансов инструмент "Микрокредитиране със споделен риск"

Микрокредити за 26 млн. лв. тръгват към стартиращи и социални предприятия

Снимка: Pixabay

Фонд на фондовете (ФнФ) избра фонд мениджър за управлението на финансов инструмент "Микрокредитиране със споделен риск". Въз основа на извършената оценка Първа инвестиционна банка АД е класирана на първо място по всички обособени позиции, съобщават от фонда.

Средствата са осигурени по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 (ОПРЧР), съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Бюджетът на инструмента е в размер на 26,4 млн. лв. и е разделен на девет обособени позиции с ресурс от 1 млн. лв. до 6 млн. лв., като средствата ще се предоставят под формата на микрокредити. 

Още по темата

Средствата от ФнФ се предоставят при нулева лихва, като по този начин крайните получатели ще заплащат средно претеглена лихва по заема, която е значително по-благоприятна от пазарната за сходни продукти. Към публичното финансиране, предоставено от Фонд на фондовете, банката е поела ангажимент да осигури допълнителен ресурс.

Целта на инструмента е да подпомогне предприемачеството (в т.ч. и социалното) чрез кредитиране, включително на хора от определени уязвими групи, като безработни над 6 месеца, младежи до 29 години и хора с увреждания.

Чрез финансовия инструмент "Микрокредитиране със споделен риск" ще се финансират дейности, свързани с придобиването на материални и нематериални активи; работен капитал във връзка с развитие/разширяване на дейности на предприятието или самонаетото лице; развитието и повишаването на уменията на работниците и служителите или на предприемача в случай на самостоятелна заетост. 

Размерът на микрокредитите е до 48 895 лв. и могат да са със срок на погасяване до 10 години. Предстои подписване на договор с избрания финансов посредник - "Първа инвестиционна банка" АД.

Това е втория финансов инструмент по ОПРЧР, който Фонд на фондовете пуска на пазара.

В резултат на подписаните договори по първата процедура, публичните средства в размер на 3,4 млн. лв. са достъпни за стартиращи и социални предприятия от декември 2017 г. Към момента вече са финансирани 82 проекта. 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
CGY
преди 3 седмици
Разкошно - поредната точилка, но този път официално, легално и специално за кухи фирми на социално слаби. Всичките "печати" в едно чекмедже. Цялата ОПРЧР е скандал. После защо в нетните донори на ЕС имало анти-ЕС настроения...

Още от Бюджет и финанси
ИПИ: Как би се отразила на България европейска минимална заплата?