Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Милен Марков: Банките имат интерес към ДЦК дори с отрицателна доходност

Държавата получава пари, с които връща стари заеми на по-висок лихвен процент, обясни главният изпълнителен директор на ПОК "Съгласие"

Милен Марков: Банките имат интерес към ДЦК дори с отрицателна доходност

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Банките са по-заинтересовани да си купят държавни ценни книжа (ДЦК) с отрицателна доходност, отколкото да държат парите си по сметки в Българската народна банка, където отрицателната лихва е още по-висока. В централната банка те плащат минус 0,6% и е по-изгодно за тях да участват в аукциона.

Още по темата

Така коментира информацията, че за първи път български облигации реализираха отрицателна доходност на аукцион, Милен Марков, главен изпълнителен директор на ПОК "Съгласие". Среднопретеглената годишна доходност на аукциона възлезе на -0,19%.

„Банките имат предостатъчно пари и предполагам, че те са свалили цената. Имат много свободни пари и предпочитат да плащат на Министерство на финансите, отколкото на централната банка, защото ако лихвите паднат още, те теоретично могат и да спечелят“, посочи експертът. 

Милен Марков каза, че пенсионно-осигурителната компания, която ръководи, не е участвала в аукциона и предположи, че другите пенсионни компании може би също не са се включили, защото „няма логика“.

На въпрос на Investor.bg каква е ползата на държавата да пласира ДЦК при отрицателна доходност, главният изпълнителен директор на ПОК "Съгласие" обясни, че държавата получава пари, с които връща стари заеми на по-висок лихвен процент.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Нов наръчник ще ориентира потребителите при картовите разплащания