IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Велчев: В Бюджет 2021 има диспропорции, ще се наложи актуализация

В закона има нецелесъобразните публични разходи, които ще надвишат предвидените, а приходите са разочароващи, коментира финансистът

10:49 | 15.12.20 г. 5
Милен Велчев: В Бюджет 2021 има диспропорции, ще се наложи актуализация

По думите му проблемът не се крие в икономическите последствия от втората коронавирусна вълна, тъй като нашата икономика е също толкова застрахована, колкото и останалите в ЕС и отвъд съюза.

"Няма правителство в света, което да може да прогнозира края на пандемията и да се справи само с икономическите проблеми", коментира Велчев.

"По-големият проблем се съдържа в нецелесъобразните публични разходи, които ще бъдат повече от предвидените, а приходите - разочароващи", уточни бившият финансов министър.

Според него диспропорционалното увеличение на пенсиите е сред най-неподходящите мерки за адресиране на кризата. Финансистът очаква тази мярка да доведе не само до текущи финансови проблеми, а и до дългосрочни. Той смята, че по този начин работещите няма да имат стимул де се осигуряват адекватно.
Като друга неефективна мярка Милен Велчев посочи и увеличението на заплащането в държавната администрация.

"За съжаление е прав Николай Василев, казвайки, че когато разходите дълго време надвишават приходите, настъпва момент за вземане на трудни и политически непопулярни решения. Едно от тези решения е именно да се "пипнат данъците", за което никога не съществува правилен момент, а вторият вариант - да се намалят разходите. И двата сценария ще се окажат неприятни за следващото правителство", категричен е финансистът

По отношение на глобалните икономически развития той изказа мнение, че не трябва да се опасяваме от дългосрочна рецесия.

"В момента икономическият спад се дължи на пандемичната обстановка и с нейното преодоляване икономиката ще тръгне отново напред", прогнозира Милен Велчев.

"Въпреки неадекватните в някои аспекти политически мерки за стимулиране на икономиката, ние продължаваме да сме сериозни бенефициенти на европейски фондове и това при всички други равни обстоятелства ще продължи да тласка икономическото развитие на България."

"Това, което направи Министерството на финансите по отношение на емитирането на нов дълг беше логично и заслужава пълна подкрепа. Лихвите бяха безпрецедентно ниски и избраният момент за емисията беше добър. Но ако трябва да се безпокоим за нещо по отношение на дълга, то се изразява в тенденцията на нарастване на дълга към БВП, която ако не бъде пречупена, в бъдеще ни очакват проблеми", предупреди Милен Велчев

Бившият финансов министър засегна и темата за ERM II, която макар и да беше засенчена от пандемията, остава "лъч светлина" за икономическото положение на България. Милен Велчев изрази надежда, че престоят ни в "чакалнията" ще бъде възможно най-кратък, но все пак "това зависи от самите нас и най-вече от следващия кабинет".

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
Този като го гледам или е болен или е забравил българския език.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 години
не е всяка, сравнително рядко е... Не се е налагало до сега, защото по принцип го оставят на голям излишък, зада може декември покрай Коледа да цапцаросат 2-3 милиарда само с министерски постановления .... Тая година им дойде дюшеш и е изключение, сега цапцаросаха повече но в по разтеглен период под надслова че спасяваме раб. места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Не го следя толкова редовно, но съм почти сигурен, че всяка година има актуализации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Всяка година става полемика около бюджета, на хората чак взе да им писва и вече дори не я четат. Но явно е добър повод разни бивши министри да получат малко медийно внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
Прав е Милен Велчев но не съвсем Наистина нарастване на разходите е проблем но най големия проблем не е нарастване на пенсиите Тяхното нарастване ще спаси потреблението един от главните двигатели на разтежа Още по вече че 20 % от тези разходи ще се върнат директно в бюджета защото пенсионерите ще похарчат всичко за храна енергия лекарства и ще останат живи Друг е проблема в разходите голяма част от които са неефективни Защо се канят да похарчат още 2 милиарда за самолети Не сега е момента Защо ще похарчат още няколко милиарди за магистрали и скоростни пътища Там се краде много Защо не ги дадат на концесия Първо ще спестят много пари както за строителство така и за потдържане ремонт и управление на тези пътища Но няма да може да се краде Да затегнат данъчната политика и да събират по вече Д Д С и акцизи В момента се краде много Да следят за по ефективно използване на европейските фондове И там се краде безсрамно И Милен Велчев и Василев го знаят това прекрасно Защо започват да критикуват веднага увеличението на пенсиите Може би защото е най лесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още