IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималното дневно обезщетение за безработица става 12 лева

Депутатите от бюджетната комисия одобриха и актуализацията на бюджета на НЗОК и ДОО

16:08 | 09.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене минималният размер на паричното обезщетение за безработица да се увеличи от 9 на 12 лв. Решението бе взето без дебати, предстои да бъде разгледано и в пленарна зала, уточнява БНР. 

Предвидено е увеличението да влезе в сила от 1 октомври 2020 до 31 декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 12 млн. лв., т.е. около 4 млн. лв. на месец. Според сметките на управляващите повишението на минималното обезщетение за безработица ще се отрази благоприятно на средно над 30 хил. души на месец.

Предвижда се също от октомври срокът за получаването на минимално обезщетение да се удължи от 4 на 7 месеца за хората, придобили правото на обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на такова право. Това е част от актуализацията на бюджета на ДОО, която също бе одобрена в комисията.

Промените са част от пакета социално-икономически мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на COVID-19, чрез които се цели осигуряване на подкрепа на безработните лица в условията на пандемия.

Комисията по бюджет и финанси прие и актуализацията на бюджета на НЗОК за 2020 г., съобщава Агенция „Фокус“. Проектът бе приет единодушно. Окончателното решение ще бъде взето от пленарната зала в петък.

С проекта на допълнение на Закона за бюджета на НЗОК ще се създаде основание при неусвояване на бюджетните средства за 2020 г. същите да бъдат използвани за плащания към изпълнители на болнична помощ за минал период, които НЗОК/РЗОК е установила по посочения ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още