IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималното обезщетение за безработица се вдига с 33% от 1 октомври

Срокът за получаване на обезщетения от 12 лева на ден се удължава от четири на седем месеца, а разходите за новите правителствени мерки са за 14 млн. лева

17:10 | 02.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko Bloomberg News

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се повиши от 9 на 12 лв. от 1 октомври, което е ръст от 33%. Увеличението ще се отрази благоприятно на между 30 хиляди и 33 хиляди безработни средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември.

Това предвиждат промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, които бяха одобрени от правителството, предаде пресслужбата на Министерския съвет.

Паралелно с нарастването на минималния размер на обезщетението за безработица от 1 октомври срокът за получаването му ще се удължи от четири на седем месеца.

От Министерския съвет уточняват, че промяната ще важи за обезщетенията, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, чийто срок не е изтекъл към 1 октомври.

В правителството изчислиха, че новата разпоредба ще се отрази положително на между 13 хиляди и 15 хиляди души средно на месец в периода от 1 октомври до 31 декември.

Двете мерки са част от пакета социално-икономически мерки на правителството във връзка с възникналата ситуация поради разпространението на COVID-19, чиято цел е да се осигури подкрепа на безработните лица в условията на пандемия. За тяхното изпълнение ще е необходим допълнителен разход в размер на 14 млн. лв. за 2020 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още