IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите очаква излишък от малко над 1 млрд. лв за ноември

Към края на октомври фискалният резерв е в размер на 10 млрд. лв.

21:47 | 29.11.19 г.
Министерството на финансите очаква излишък от малко над 1 млрд. лв за ноември

Излишък от малко над 1 млрд. лв. по консолидираната фискална програма (КПФ) през ноември, очаква Министерството на финансите на база на предварителните данни и оценки по изпълнението на КФП, съобщава пресцентърът на министерството.

Приходите и помощите по КФП за ноември 2019 г. се очаква да бъдат в размер на 39,8 млрд. лв., което е 90,8 % от годишния разчет. Спрямо ноември 2018 г. е отчетен ръст от малко над 4 млрд. лв. Той е резултат от по-високите данъчни и неданъчни приходи (съответно 2,7 млрд. лв. и малко над 1 млрд. лв.) и постъпленията в частта на помощите и даренията, където влизат основно грантовете по програмите и фондовете на ЕС в размер на 260,2 млн. лв.

Разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската на България в бюджета на ЕС) за ноември 2019 г. са в размер на 38,7 млрд. лв., което е 83,7 % от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 32,9 млрд. лева. Номиналното нарастване спрямо същия период на предходната година се дължи на по-високия размер на капиталовите разходи, включително разходите, свързани с реализирането на инвестиционния проект за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС, както и по сметките за средства от ЕС, разходите за персонал - увеличение с 10 на сто на средствата за заплати, възнаграждения и осигурителни вноски на заетите в бюджетния сектор и на възнагражденията в сектор „Образование“, по-високи социални и здравноосигурителни плащания.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена  към 30.11.2019 г. от централния бюджет, възлиза на 1,1 млрд лв.

Към края на октомври фискалният резерв е в размер на 10 млрд. лв., сочат още данните на Министерството на финансите.

Миналия месец е приключил с излишък от 1,08 млрд. лв., или 0,9% от прогнозирания БВП, и се формира от превишение на приходите над разходите по националния бюджет в размер на 1,2 млрд. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 134,4 млн. лева.

Спрямо същия период на миналата година приходите растат с общо 3,7 млрд. лв. до малко над 29 млрд. лв., а разходите са 35,2 млрд. лв.

Частта от вноската в бюджета на ЕС, изплатена към края на октомври от централния бюджет, възлиза на малко над 1 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още