Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Министерството на финансите предлага такса смет да се плаща от замърсителите

Проектът за промени в Закона за местните данъци и такси е предложен за обществено обсъждане

Министерството на финансите предлага такса смет да се плаща от замърсителите

Снимка: Pixabay

Министерството на финансите предлага при сметосъбирането да се въведе принципът, че замърсителят плаща. Измененията в проекта за промени в Закона за местните данъци и такси са публикувани за обществено обсъждане.

Разликата с досегашния принцип при определянето на такса смет  е това да става не според данъчната оценка на имота,а според количеството изхвърляни отпадъци от даден имот.

Още по темата

Това е поредният опит на Министерството на финансите да промени настоящия начин на облагане, който се приема за несправедлив от домакинствата и бизнеса. Преди една година финансовото ведомство настояваше да се замени данъчната оценка като критерий за справедливо определяне такса смет с броя на ползвателите на имота или от количеството отпадъци. Проектът обаче не стигна до пленарната зала.

Предлагат се три варианта

За услугата по събиране и транспортиране на битови отпадъци Министерството на финансите предлага облагането да става след индивидуално измерено количество битови отпадъци за имота.

Дава се възможност това да става чрез торби с определена вместимост и товароносимост.

Друга възможност е количество битови отпадъци за съответния имот да се определи съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и определената честота за тяхното транспортиране.

Третият вариант предвижда услугата да се калкулира според броя на живеещите в имота.

При третирането на отпадъците в съоръжения и инсталации се предлага същия подход.

За услугата по поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищни образувания в общината се предлага да се ползва подхода за брой ползватели на услугата, разгъната площ на имота и броя на жителите с постоянен адрес.

Общините определят размера на таксата

Съгласно законопроекта размерът на таксата за единица основа се определя за всяка календарна година и се приема с решението на общинския съвет за одобряване на план-сметката за съответната година.

Предвижда се преди внасяне за обсъждане от общинския съвет, предложението да се публикува в интернет, за да се запознаят хората с него.

Допуска се и друга възможност, според която през 2018 г., 2019 г. и 2020 г. включително, по избор на съответната община, да не се прилагат новите принципи, като в тези случаи е предложено да се прилага основа "разгъната застроена и/или незастроена площ".

Целта е „да се даде времева възможност за осигуряване на необходимата информация и създаване на условия за прилагане на посочените в закона основи”, пише в предложението на финансовото министерство.

Предлага се още да има петгодишен преходен период, чрез който да се гарантира плавен преход, като не се допуснат случаи на увеличения на индивидуално определения размер на таксата за битови отпадъци с повече от 20%.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
9
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Хахахаха, поредна година, поредни обсъждания, поредни срокове, поредно протакане! От колко години(май повече от 15) си повтаряме едно и също не имота цапа! Като искате вдигнете данък сгради, но не се правете на улави с тази "такса"!

Още от Бюджет и финанси
Платежният баланс на България е на плюс със 141,4 млн. евро през ноември