IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млади предприемачи ще получат заеми за 12,5 млн. лева при ниски лихви

До края на годината ще бъдат отворени тръжните процедури от Фонда на фондовете за набиране на посредници сред кредитните институции

13:10 | 01.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Младите предприемачи до 29 години ще могат да вземат кредит в размер на между 5 и 50 000 лева с лихви под пазарните. Това обяви министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова на откриването на седмото издание на форума "Дни на кариерата в секторите: икономика, финанси, маркетинг, човешки ресурси, обслужване на клиенти" в Университета за национално и световно стопанство.

Тя съобщи, че за кредитите за млади предприемачи ще бъдат отделени 12,5 милиона лева.

„Министерството на труда и социалната политика беше първото, което подписа споразумение с Фонда на фондовете“, припомни Русинова и допълни, че има прехвърляне на 70 млн. лв., които са насочени към младежко предприемачество, развиване на предприемачество и социални предприятия.

„Предстои до края на годината да бъдат отворени тръжните процедури от страна на Фонда на фондовете за набиране на финансовите институции, които ще бъдат посредници, като стартираме приоритетно с кредитите за младежи“, допълни Русинова, цитирана от БТА.– Ще бъдат подкрепени инициативни младежи, които имат вече компания, която оперира две години на пазара или такива, които тепърва започват бизнес. Няма да има ограничения в предприемачеството, изключение прави частично ограничение, свързано с първично земеделско производство.“

Русинова припомни за положителните тенденции на пазара на труда през последните месеци - трайната тенденция на намаляване на безработицата - в момента е 7,7% и е по-ниска от средноевропейската. Младежката безработица е 14,7% при средна 18% за ЕС.

Социалният министър в оставка призова младежите да се възползват от възможностите за стажове в институции и фирми, защото само така могат да разберат дали професията, за която учат, е точно тази, която искат да работят.

В изданието на Дни на кариерата тази година има рекорден брой участници - 77 държавни институции, водещи български и международни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още