Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

МО потвърди, че шведските Gripen-и се одобрени за нови бойни самолети на ВСС

Изборът на шведския производител Saab е потвърден в доклад на вицепремиера Красимир Каракачанов

МО потвърди, че шведските Gripen-и се одобрени за нови бойни самолети на ВСС

Снимка: Ройтерс

Предложението на шведския производител Saab за доставка на изтребители Gripen с цел обновяване на българските военновъздушни сили е класирано на първо място в проведената процедура с резултат 0,9 точки.

Това пише в доклад на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, в който се посочва как се изпълнява програмата за реализация на проекта за придобиване на нов тип боен самолет.

Още по темата

Другите предложения за доставка на изтребители бяха от Италия и от Португалия - с логистичен пакет от САЩ. Италианската оферта е класирана на второ място с резултат 0,61 точки.

Предложението на Португалия - с логистичен пакет от САЩ, не е било класирано "поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP". Протоколът е бил утвърден от министрите на отбраната и на икономиката на служебното правителство и внесен за разглеждане в Министерския съвет, пише в документа.

Investor.bg припомня, че шведската компания Saab очаква преговорите с българското правителство по договора за доставка на осем изтребителя Gripen да започнат от есента. Преди седмица директорът на компанията за Европа Магнус Луис-Олсон заяви, че едва когато се стигне до преговорите, ще се уточнява как точно ще се финансира поръчката, тъй като в първоначалното предложение фокусът е бил основно върху самолетите, които се предлагат, както и  обучението за тях.

В доклада на Министерство на отбраната се посочва, че за синхронизиране и своевременно реализиране на инвестиционните проекти - за придобиване нов тип боен самолет и на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС, се налага промяна на финансовите и времевите им рамки, а оттук и необходимост от промяна на приетите от парламента проекти за инвестиционни разходи.

Прогнозните разчети по отделните проекти са за общо около 3,5 млрд. лева до 2029 година. За модернизацията на ВСС със закупуването на нови бойни самолети са заделени 1,5 млрд. лв. За реализирането на проекта за Сухопътните войски с превъоръжаване на 198 единици бойна и специална техника на пехотата са предвидени 1 млрд. и 220 млн. лева.

Министър Каракачанов предлага на Министерския съвет да се преразгледат финансовите параметри на вече приетите проекти за инвестиционни разходи за Военновъздушните сили /ВВС/ и Военноморските сили /ВМС/ и да бъдат предложени за приемане от парламента. Целта на промяната според него е да не се „допусне допълнително натоварване на разходите на държавния бюджет”.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 4 години
Какво значи "Нов тип боен самолет" ! Нещастници, стига грабителство, стига лакейство! Този "нов тип" 2020г трябва да го замените и пак пари и пак заеми за борба срещу кого? С 8 изтребителя 4-то поколение не може да защитите АЕЦ-овете, а да, за това ги ликвидирате!

Още от Бюджет и финанси
Бюджетното салдо към юли 2021 г. е положително