Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Мобилизират се допълнителни средства за развитието на българските градове

Фонд на фондовете подписа меморандум за разбирателство с Европейската инвестиционна банка и Фонд ФЛАГ, в партньорство с Българска консултантска организация

Мобилизират се допълнителни средства за развитието на българските градове

Снимка: Фонд на фондовете

С меморандум за разбирателство ще се създаде Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие. Тя ще установи механизъм за взаимодействие между страните във връзка с финансирането на разширени възможности за инфраструктура в България, съобщи Фонд на фондовете.

Още по темата

Механизмът ще гарантира координацията между Фонд на фондовете, Европейската инвестиционна банка и Фонд ФЛАГ, в партньорство с Българска консултантска организация.

Ще се осигурява подкрепа за развитието на българските градове, като целта е да се подобри ефективността на процеса по инвестирането на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Платформата ще осигури ресурс, който ще допълни вече наличната подкрепа за градско развитие, която Фонд на фондовете управлява, включваща 353,3 млн. лева по ОПРР 2014-2020 и 66 млн. лева по ОПРР 2007-2013 (инициативата JESSICA).

От меморандума се очаква осигуряването на още допълнителни средства от страна на ЕИБ, които ще подпомогнат българските общини, както и ще разширят обхвата на вече постигнатото с финансирането от Фонд на фондовете.

При изпълнение на целите на инвестиционната и координационна платформа за градско развитие се предвижда Фонд ФЛАГ да продължи успешното партньорство с Българска консултантска организация, с която участват в управлението на два от фондовете за градско развитие, финансирани от Фонд на фондовете.

„Наш ангажимент като банка на ЕС е да предоставим помощ на държавите-членки и на клиентите ни, за да улесним подготовката, разработването и финансирането на приоритетни проекти, които допринасят за икономическия растеж и подобряват качеството на живот на европейските граждани, коментира при подписването на меморандума вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова. –  Също така това означава работа с местни партньори, като добър пример за това, е сключеният днес Меморандум за разбирателство за създаване на „Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие“ между ЕИБ, Фонд на фондовете (ФМФИБ) и ФЛАГ.

По думите ѝ той подчертава значението на установяването на стратегическо партньорство в подкрепа на проекти за устойчиво градско развитие в България. Чрез финансирането от Европейски консултантски център по инвестиционни въпроси (ЕКЦИВ) и подкрепата за изграждане на капацитет от ЕИБ, Фонд на фондовете също ще засили своите местни съветнически услуги за българските общини като част от тази нова градска платформа.

Изпълнителният директор и член на управителния съвет на Фонда на фондовете, Светослава Георгиева напомни, че с меморандума Фонд на фондовете затвърждава партньорството си с ЕИБ в полза на българските градове. “По този начин се надгражда вече постигнатото чрез Фондовете за градско развитие и се създават предпоставки за разширяване обхвата на подкрепата и допълнително финансиране”, посочи тя.

Изпълнителният директор на ФЛАГ Надя Данкинова потвърди, че Меморандумэт за разбирателство е естествено продължение на усилията на българската държава да подкрепя финансирането на проекти, които насърчават устойчивото развитие на местните общности и регионите, чрез утвърдените и добре работещи структури. “Считаме, че новата инвестиционна платформа ще надгради най-вече създаденото чрез фонд ФЛАГ и Фондовете за градско развитие.“

От Фонд на фондовете уточниха, че финансирането на техническата помощ от ЕИБ се осигурява по проект, който беше спечелен от държавния фонд със съдействието на Европейски консултантски център по инвестиционни въпроси (ЕКЦИВ).

Предвижда се към него да могат да бъдат наемани високо-квалифицирани национални и международни експерти в сферите на проектните инициативи. Помощта ще се предоставя от финансовите посредници на крайните получатели, като по този начин се надгражда договореното в Меморандума. Общата стойност на споразумението е в размер на 200 хил. евро безвъзмездни средства, на проектен принцип.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Печалбата на банките намаля за десет месеца с 43% на годишна база