Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Моите спестявания, разпределени в общ кюп (пул)

Задава ли се най-голямата кражба на пенсии в историята ни?

Моите спестявания, разпределени в общ кюп (пул)

Снимка: Ройтерс

Затворете очи и започнете да си представяте. Представете си, че работите години наред и съвестно плащате данъци и осигуровки, макар че в определени моменти не харесвате как държавата се разпорежда с тях.

Въпреки всичко вие продължавате да вярвате, че нещата ще се оправят. Представете си, че внасяте пари в собствена сметка години наред с все пак мъничката надежда да ги използвате, когато дойде време за пенсия. Представете си хората около вас - роднини, близки, познати - те правят същото. 

Още по темата

Представете си сега, че в даден момент някой решава всичките тези съвестно събирани години наред пари от хората да бъдат събрани на едно място независимо кой, колко и с каква продължителност е внасял по личната си сметка. Аргументът - "споделяне на риска от преживяване между осигурените лица". Освен всичко отпада възможността вашите роднини да наследят внасяните от вас години наред пари. Някак не звучи много справедливо, нали?

Надявам се да си го представихте добре, защото съвсем скоро може да стане факт у нас. В традиционния си стил, когато става дума за решения със значим характер - в късните часове в петък вечер, Министерство на финансите (МФ) предложи именно това. Според последната идея за изменение на Кодекса за социално осигуряване бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от "общ пул", а не от индивидуалните партиди на осигурените. Какво точно от министерството разбират под "общ пул" не става ясно до момента. Ясно обаче е едно - в общия случай подобни действия на която и да е власт по света се наричат национализация. 

Големите въпроси са два - защо МФ предлага това и защо точно сега?

Първият е с общо взето ясен отговор. Националният осигурителен институт издиша. Все по-трудно става изплащането на пенсиите от държавата в условията на застаряващо население. Изгледите обаче са още по-плашещи. Ако погледнем в малко по-дългосрочен план, този проблем е с много по-застрашителен характер, отколкото ни изглежда в момента.

Според последни прогнози към 2070 г. в България, вследствие на отрицателния прираст на населението и емиграцията, ще живеят 5,1 млн. души. С това и възможностите на държавата да изплаща пенсии ще стават все по-малка.

По-интересен е отговорът на втория въпрос - защо точно сега финансовото министерство предлага подобна стъпка. В годините преди кризата от 2008 г. България имаше международната репутация на страна с нисък държавен дълг  и балансиран бюджет - почти изравнени приходи и разходи. Така беше до 2012-2013 г, когато дългът на страната беше един от най-ниските в Европа въпреки тежките години на кризата. Обективно погледнато, и в момента продължава да е такъв на фона на останалите държави от Европейския съюз. Проблемът е, че за кратък период от време нарасна двойно в процентно изражение и почти тройно в номинално.

Логично реакцията на Брюксел не закъсня. Доклад от януари на Генералната дирекция по икономическите и финансови въпроси към Европейската комисия показа, че в рамките на следващите 10 години съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт може да достигне 42%. И то при допускането, че няма да има сериозни финансово-икономически сътресения, а всички правителства в този период ще следват настоящата фискална политика. За сравнение преди 2008 г. беше под 15%.

Макар че по тези въпроси не се шуми много, изглежда нещо в системата куца. По-лошото е, че никой не реагира. И по-скоро реагира по най-лесния начин - като посяга на спестяванията на хората, за да закърпва дупки в една бездънна яма с мрачно бъдеще, каквото представлява Националният осигурителен институт. Някак не звучи много справедливо, нали? 

*Димитър Вучев е главен редактор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria и водещ в бизнес телевизията

По статията работиха: автор Димитър Вучев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (49)

   1| 2| 3| 4| 5    
1
 
29
 
49
преди 2 години
Следващата стъпка е ако бъдещият пенсионер почине, преди да получи право на пенсия, децата му да изплащат пенсионни вноски и здравни осигуровки на починалия до навършване на пенсионна възраст, за да не се минат НОИ.
5
 
0
 
48
Атанасио до: edimi
преди 2 години
Добре го казваш в коментар 49 - защото хората си мислят ,че ще има доходност ?! - аз твърдя и мога да го докажа ,че капиталовата система на пенсионно осигуряване и не само тя ще фалират ако не се вземат мерките които предлагам


Според мен около 1986г. в САЩ са знаели за системната криза ,че растежа има таван и затова направиха ''вашинктонският консенсус'' и сега се правят на ощипани булки

Може и да не са знаели да не ги упреквам - аз не знам но Бог знае сърцата им тоест дали са знаели
8
 
0
 
47
преди 2 години
Лошото е ако банкстерите изберат друг път да си е карат по старому и Марк Фебер го каза хубаво ''Демокрацията дава власт на централните банки да отчуждават собственост на честните хора, които имат спестявания. Ще бъде много интересен експеримент, когато въведат това'' - http://www.investor.bg/analizi/91/a/mark-faber-eksperimentyt-na-centralnite-bankeri-shte-svyrshi-zle-210394/?page=3

Обяснил съм подробно всичко тук - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027

За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)
това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света.
5
 
3
 
46
edimi до: pepe
преди 2 години
"Идеите" тогава, са били такива и с ясното съзнание, че могат да си го променят.
Уж е ясно какво са задължени фондовете, но няколко неща със сигурност НЕ. Не можеш да искаш от тях задължителна доходност, т.е. те пари за упр-ие си взимат, но в "добър" случай доходността може да е 0, тоава ще взимиш и по-малко даже. Могат да фалират и гаранции нъцки. Договорите са толкова консервативни, че написаното от теб е химера и т.н. и прочие. Всяка екселска таблица ще ви сметне какво как и колко ако го правите сами /като за пример де/..........
8
 
1
 
45
преди 2 години
Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти - https://lchristoff.wordpress.com/2016/04/04/10-факта-за-пенсиите-които-не-искат-да-зн/

Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027

Заради системната криза капиталовата система на пенсионно осигуряване и не само тя

''За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)
това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света'' - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1736144519997108

Още от Бюджет и финанси
Платежният излишък на България през януари се сви до 161,8 млн. евро