IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ планира за догодина 15,5 млн. лева повече за укрепване на свлачища

Приходите в проектобюджета на регионалното министерство се увеличават с 18,4 млн. лева спрямо тази година

18:35 | 02.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Със 17,5 млн. лева повече се предвижда да бъдат разходите на  Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г. спрямо 2017 г. От тях 15,5 млн. лева са за укрепване на свлачища, 1 млн. лева – за благоустройствени дейности в населените мести, а 500 хил. лева са за ремонт на общински пътища.

Останалите 500 хил. лева са във връзка с увеличение на минималната работна заплата и осигурителните вноски за фонд пенсии с 1%.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при представянето на проекта на бюджет на министерството пред Комисията по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство към Народното събрание, цитиран от пресцентъра на Министерството.

Разходите на МРРБ ще са в размер на 418,365 млн. лева.

„Бюджет 2018 е добър и балансиран, като е разработен при спазване на указанията на министъра на финансите и разходните тавани", подчерта Нанков.

Регионалният министър обяви, че приходите в проектобюджета на МРРБ за 2018 г. спрямо 2017 г. се увеличават с 18,4 млн. лева до 372,5 млн. лева.

Най-много ще нараснат приходите от винетни такси – с 23 млн. лева. Част от тези допълнителни приходи се очакват от увеличението на еднодневните винетки за тежкотоварни превозни средства над 3,5 тона, а внедряването на тол системата през 2019 г. ще позволи реализацията на големите проекти на база увеличените приходи.

Министърът обърна внимание, че ще намалеят постъпленията в Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Дирекцията за национален строителен контрол.

С 2 млн. лева по-малко се предвижда да бъдат приходите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър за следващата година заради намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса и отпадане на някои от услугите.

Цената за издаване на скица на поземлен имот в неурбанизирана територия например е намалена с 50% – от 10 на 5 лева. С 30% по-малко от основната такса се плаща и за всяка услуга, която се заявява по електронен път и се получава като електронен документ.

Отпадат таксите за изменение на данни в кадастралната карта и кадастралните регистри, както и т. нар. „експресна“ услуга, която струваше три пъти повече от обикновената.

С 2,56 млн. лева. по-малко са планираните приходи в бюджета на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), което се дължи на ограничаване на контролната дейност на дирекцията с изменението на Закона за устройство на територията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още