IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: По-ниските приходи в бюджета да не се компенсират с намаляване на разходи*

Експертите прогнозират слаб икономически растеж през тази година и неприемливо високи нива на безработицата

10:12 | 04.07.13 г.
МВФ: По-ниските приходи в бюджета да не се компенсират с намаляване на разходи*

Последните политически сътресения, както и спадът на световните пазари, не оказват сериозно пазарно въздействие върху България. Това е заключението на експертите от Международния валутен фонд (МВФ), чиято редовна мисия в страната ни приключи.  

Доказателство за този извод е доходността по облигациите и спредовете по суаповете за кредитно неизпълнение, която запазва нивата, наблюдавани при други държави-отличници от Източна Европа с високи резултати, посочват от фонда.

Експертите обаче прогнозират слаб икономически растеж през тази година и "неприемливо високи нива на безработицата". Те допъват, че заложеният дефицит е постижим, но подчертават, че всякакви по-ниски бюджетни приходи в резултат на по-слаба от прогнозираната икономическа активност или забавяния във възстановяването на средства от фондовете на ЕС не трябва да бъдат за сметка на намаляване на предвидените в бюджета разходи, съобщава Министерството на финансите.

От фонда препоръчват в бъдеще да продължи подобрението на структурата и ефективността на разходите с цел повишаване качеството на публичните услуги, както и поставянето на цели във връзка с обществените услуги в рамките на ограничените фискални възможности.

България запазва трудно постигнатата макроикономическа и финансова стабилност въпреки нестабилната политическа конюнктура, коментира ръководителят на мисията Мишел Шанън. Благодарение на това страната ни е избегнала най-тежките последици от световната криза, смята Шанън. 

МВФ приветства и заявените намерения на новото правителство да осигури приемственост в поддържаната макроикономическа политика, да увеличи защитата за най-уязвимите слоеве на обществото и да разреши основни структурни нееластичности, допълват от финансовото министерство. 

"Плановете за намаляване на административните пречки пред бизнеса, за повишаване на ефективността в енергийния сектор и в основните публични услуги, включително в здравеопазването, както и повишаване на доверието в правната система и преодоляване на корупцията, са от ключово значение за укрепване на растежа и заетостта", се казва още в оценката на фонда. 

Много важни са още и плановете за намаляване на структурната безработица, включително чрез решаване на проблема с несъответствието в уменията и насочване на програми към младите работници. МВФ обаче подчертава, че трябва да се обмислят плановете за увеличаването на минималната работна заплата, както и възможността за рпемахване на минималните осигурителни прагове.

Финансовата система остава стабилна и добре капитализирана, с висока ликвидност в резултат от ограниченото търсене на кредити и продължаващия ръст на депозитите, заключават още експертите от фонда, като препоръчат да се обърне внимание на необслужваните кредити, въпреки че се подчертава, че те са добре провизирани.

МВФ разкритикува намерението на управляващите да замразят пенсионната реформа и предупреждава, че това ще доведе до намаляване на устойчивостта на пенсионната система.

„Застаряването на населението и продължаваща емиграция поставят значителни средносрочни предизвикателства пред публичните разходи в средносрочен план. В този контекст замразяването на процеса на повишаване на възрастта за пенсиониране и промените в правилата за индексиране на пенсиите би означавало влошаване на устойчивостта на пенсионната система, ако това не е придружено от компенсиращи мерки и намаление на разходите“, посочват от фонда.

* Допълнено към 11.25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още