Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

На първо четене: НС уреди изплащането на извънредния труд в МВР

Предложението е на ГЕРБ и трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

На първо четене: НС уреди изплащането на извънредния труд в МВР

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Единодушно със 137 гласа "за" депутатите приеха Закона за МВР на първо четене, с който ще се регулира изплащането на извънредния труд от няколко категории служители на МВР. Предложението бе направено от ГЕРБ и трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 г. 

Още по темата

От БСП поискаха да влезе в сила от датата на обнародването, съобщи агенция „Фокус“. Със законопроекта се предвижда да се определи друг подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение. Предвиденото изменение регламентира това, че за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, да се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положеният труд над установеното работно време в работни дни.

По думите на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски промяната се налага не от това, че в момента служителите изпълняват някакви необичайни полицейски действия, “а от работата ни от 13 март насам, свързана с коронавируса”. Заради това нараства тенденцията да се увеличава извънредният труд за някои категории служители. Мярката се подкрепя и от синдикатите, уточни той. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 седмица
а за биячите бонус за извънреден труд? Доста се постараха и поизпотиха ..

Още от Бюджет и финанси
Промените в ставката по ДДС: Най-сетне в Държавен вестник