IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2 млрд. лева е оборотът на застрахователите през миналата година

Над 4,5 милиона са осигурените лица в пенсионните фондове, а осигурителните вноски, направени от тях, са за близо 1,4 млрд. лева.

19:51 | 31.08.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Оборотът на лицензираните застрахователи в България за миналата година възлиза на 2,363 млрд. лв. Това съобщава Националният статистически институт, базирайки се на предварителни данни.

Според информацията общо 52 лицензирани застрахователи са преставили годишен отчет за дейността си, а балансовата стойнсот на активите им в края на миналата година достига 5,506 млрд. лв. 

И при двата показателя - балансова стойност на активите и оборот - се вижда стабилен ръст през последните пет години.

Балансова стойност на активите и оборот на застрахователите по години

В същото време печалбата на застрахователните компании за миналата година е в размер на 54 млн. лева. В животозастраховането, както и в общото застраховане, тя по е 27 млн. лева. 

Общата печалба обаче бележи сериозен спад в сравнение с предишната година, като за 2016 г. тя бе над 70 млн. лв.

Финансов резултат на застрахователите по години

Оборотът включва брутните начислени премии през отчетната година

Пенсионноосигурителни дружества и пенсионни фондове

През 2017 г. дейност са развивали 9 пенсионноосигурителни дружества с балансова стойност на активите в края на годината в размер на 380 млн. лева. Приходите от дейността на тези дружества достигат 186 млн. лв., а реализираната печалба е в размер на 61 млн. лева.

В НСИ отчет за дейността си през 2017 г. са представили 28 лицензирани пенсионни фонда, от които 18 по задължителното пенсионно осигуряване (9 универсални и 9 професионални) и 10 доброволни.

Балансовата стойност на активите им към 31 декември е 12,742 млрд. лв., а инвестициите достигат 11,930 млрд. лева.

Общият брой на осигурените лица в пенсионните фондове през миналата година е над 4,584 милиона, а брутните постъпления от осигурителни вноски достигат 1,388 млрд. лева.

Структура на инвестициите на пенсионните фондове по години

Специализирани инвестиционни предприятия

Годишен отчет за дейността си през 2017 г. в НСИ са представили 257 специализирани инвестиционни предприятия (инвестиционни дружества, инвестиционни посредници, управляващи дружества, договорни фондове и акционерни дружества със специална инвестиционна цел), като общата балансова стойност на активите в края на 2017 г. е 9,310 млрд. лева. Получените чужди активи (ценни книжа и парични средства на клиенти) са в размер на 6,102 млрд. лева.

Брой на инвестиционните предприятия

Финансовите приходи на специализираните инвестиционни предприятия през 2017 г. са за 1,399 млрд. лв., а финансовият резултат за годината е печалба от 111 млн. лева.

Сдружения и фондации

По предварителни данни сдруженията и фондациите, представили годишен отчет за дейността си през 2017 г. в НСИ, са 9 540. Балансовата стойност на активите им към 31 декември е в размер на 1,079 млрд. лева.

Приходите от нестопанска дейност на тези предприятия през 2017 г. са 574 млн. лв., а приходите от регламентирана дейност са 545 млн. лева.

Основни икономически показатели на сдруженията и фондациите

Членовете на сдруженията и фондациите в края на миналата година са над 2,058 милиона, като от тях юридическите лица са 143 821, а физическите – над 1,914 милиона.

В тях работят 55 444 доброволни сътрудници, които са отработили над 1,520 милиона часа, отчитат в НСИ.

Балансова стойност на активите и приходи от регламентирана дейност по години

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Абсурдно е един народ да търпи едни мутрии в политиката и в икономиката на България, които отиват публично и по най-арогантния начин си присвояват каквото си пожелаят и когато им скимне.Няма значение дали е банка, инвестиционен фонд и друг бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Радвайте им се докато Догаан и Пеефски не са решили да си ги присвоят както направиха с КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още