IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200 млн. лв. са усвоените заеми с помощта на кредитни посредници за 2018 г.

За 2019 г. се очаква делът на отпуснатите заеми чрез кредитни посредници да се увеличи до 20%, прогнозират от браншовата асоциация

16:45 | 28.01.19 г.
<p>
	Снимка: pixabay.com</p>

Снимка: pixabay.com

Само за 2018 г. чрез услугите на кредитни посредници са усвоени банкови заеми за 200 млн. лв. Това стана ясно по време на официалното представяне на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ), която след близо 10-годишна пауза отново възобнови дейността си. Изрично трябва да се отбележи обаче, че посочената сума е усвоена с посредничеството само на членовете на АКПБ, като към момента в организацията членуват 12 фирми.

Според регистъра на БНБ вписаните български посредници към 25 януари са 36 броя (фирми), а регистрираните от ЕС – 14 броя. Очаква се в следващите месеци към асоциацията да се присъединят още 10 компании. 

Според Деян Василев, председател на АКПБ и пзпълнителен директор на „Кредитланд“, в следващите години предстои все по-масово използване на тази услуга, предвид нейната полезност и все по-голямото разпространение.

Той прогнозира ръст от 30% годишно на обемите и евентуално достигане на пазарен дял от 35% от всички новоотпуснати жилищни кредити до 2022 г. да става с помощта на кредитни посредници. За 2019 г. се очаква делът на отпуснатите заеми чрез кредитни посредници да се увеличи до 20%. 

„Кредитното посредничество носи големи ползи както за потребителите, така и за банките. Клиентите могат да разчитат на предварително структуриране на сделката, обективно и детайлно сравнение на няколко оферти, съдействие през целия процес на кандидатстване, подготвяне на документи, преговаряне и индивидуално договаряне. Услугата е безплатна и спестява пари, време и нерви и на двете страни“, обясни Василев. Той уточни, че кредитният посредник получава комисиона само при успешно отпуснат кредит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още