IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2,904 млрд. лв. има в Сребърния фонд към края на юни

Трансферираните средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 2,72 млн. лв.

09:50 | 20.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Над 2,904 млрд. лв. има в Сребърния фонд към края на юни, става ясно от отчетните данни на Министерството на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството. Почти цялата сума, без 980 хил. лв., са оформени в годишни депозити в Българска народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда. 

Според данните към края на 2017 г. във фонда е имало 2,785 млрд. лв.

Трансферираните през юни средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 2,72 млн. лв. Месец по-рано трансферът е бил в размер на 108 млн. лв. За първото тримесечие сумата е била 5,7 млн. лв., а за цялата 2017 г. - близо 128 млн. лв. 

Както през последните няколко години, така и към края на юни 2018 г. парите за пенсии са с нулева доходност. Консервативната инвестиционна политика, с която се управлява фондът обаче, осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период.

Investor.bg припомня, че от създаването си преди 10 години до настоящия момент акумулираният ресурс на фонда се намира в отделна сметка в БНБ, като по този начин фондът представлява част от международните валутни резерви на страната и се управлява съгласно Закона за БНБ, което гарантира, че принципите на надеждност, ликвидност и диверсификация са спазени по всяко време. Казано иначе, Централната банка управлява парите при минимално възможен инвестиционен риск, което при равни други условия съответства на относително по-ни

Сребърен Сребърен

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още