Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Над два пъти се увеличи търговският дефицит за десетмесечието

От януари до октомври износът расте с 1,4%, а вносът с 8,1% спрямо година по-рано, показват предварителните данни на НСИ

Над два пъти се увеличи търговският дефицит за десетмесечието

Снимка: Архив Ройтерс

България отново увеличи търговския си дефицит през октомври, се вижда от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Наблюденията на Investor.bg показват, че през септември имаше спад, докато през август дефицитът успя леко да се свие на годишна база.

За първите десет месеца на годината търговското салдо (търговски дефицит, износ FOB - внос CIF) е отрицателно и е на стойност 6,303 млрд. лева. За същия период на миналата година то беше на минус 3,019 млрд. лева.

НСИ отчете, че по цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) търговията излиза на минус с 2,593 млрд. лева.

Само през октомври общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е на отрицателна територия и е на стойност 821,9 млн. лева. По цени FOB/FOB то е на минус с 414 млн. лева.

От януари до октомври са изнесени български стоки на стойност 46,039 млрд. лева, което е с 1,4% повече в сравнение със същия период на 2017 г., отчита националната статистика. Само през октомври експортът възлиза на 5,376 млрд. лева и нараства със 7,4% на годишна база.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

През периода януари - октомври 2018 г. в България са внесени стоки на стойност 52,343 млрд. лева (по цени CIF), или с 8,1% повече спрямо същия период на миналата година.

През октомври импортът се увеличава с 13,6% спрямо година по-рано и достига 6,198 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

Търговия с трети страни

За първите десет месеца на тази година износът на стоки от България за трети страни намалява с 12,9% на годишна база и е на стойност 14,442 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, бившата югославска република Македония и Руската федерация, които формират 53% от износа за трети страни.

Само през октомври експортът на български стоки нараства с 9,1% спрямо година по-рано и достига 1,926 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем1 на износа на стоки на България за трети страни през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

От януари до октомври при износа на български стоки за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, има годишен ръст само в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (30,8%). Най-голям спад се наблюдава в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (36,1%) и „Разнообразни готови продукти“ (22,1%).

За десет месеца вносът на стоки в България от трети страни се увеличава с 9,2% в сравнение с година по-рано и е на стойност 19,105 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

През октомври импортът се увеличава с 34,9% на годишна база и е в размер на 2,554 млрд. лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от трети страни през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - октомври спрямо година по-рано най-голямо  увеличение е отчетено в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (22,6%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (19,6%).

Спад се наблюдава само в сектор „Храни и живи животни“ (0,2%).

Търговският дефицит (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни за десет месеца достига 4,662 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е на стойност 3,022 млрд. лева.

През октомври дефицитът във външната търговия (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателен и е на стойност 628 млн. лева.

Търговия с ЕС

От януари до септември за ЕС са изнесени български стоки с 10,1% повече спрямо същия период на миналата година, които са в размер на 28,147 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67,8% от износа за държавите - членки на ЕС.

Само през септември експортът на стоки за Евросъюза нараства с 2,4% на годишна база и възлиза на 3,226 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за ЕС през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При износа на стоки от България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - септември в сравнение с година по-рано най-голям ръст е отбелязан в секторите „Храни и живи животни“ (20,1%) и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (17,8%). Спад се наблюдава единствено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (0,5%).

Вносът на стоки от ЕС от януари до септември се увеличава с 8,2% за една година и достига 29,594 млрд. лева по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.
През септември импортът от европейските партньори се увеличава с 4,5% спрямо същия месец на миналата година.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от ЕС през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса на стоки от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - септември 2018 г. в сравнение със същия период на 2017 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (17,8%), а най-голямо намаление има при „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (7,2%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за първите девет месеца на тази година е отрицателно и е на стойност 1,446 млрд. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е положително и е в размер на 440,8 млн. лева.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Дом на кредит или какво трябва да знаем преди да вземем жилищен заем?