IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорът на НЗОК отблокира 108 млн. лв. от резерва за болници и онколекарства

До десет дни управителят на националния здравен фонд трябва да излезе с мерки за оптимизация на разходите на фонда

15:05 | 30.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е взел решение да отблокира близо 108 млн. лв. от резерва на фонда, с които да бъдат извършени плащания към договорни партньори, съобщават от Касата.

Най-голям дял от тази сума - 84,8 млн. лв., са предназначени за разплащания в болничната помощ, 13,3 млн. лв. са за онкологични медикаменти и 9,6 млн. лв. - за медицински изделия.

Очакванията са, че към бюджета за следващата година ще бъдат прехвърлени единствено 30 млн. лв. за домашно лечение, тъй като аптеките не могат да отчетат тези средства до последния работен ден на тази година.

От решенията на последния Надзорен съвет на НЗОК става ясно, че управителят проф. Камен Плочев ще трябва да предложи до 10 декември мерки за оптимизиране на работата и разходите на здравния фонд. Посочва се, че искането е във връзка с мерките, които предложи още през септември Кирил Ананиев, който тогава беше председател на Надзорния съвет, а сега – здравен министър.

Мерките следва да са в посока затягане на контрола по разходите на фонда за лекарства, за болничната дейност и повече ефективност.

Сред исканията на Ананиев е изработването на методика за контрол в болничната, извънболничната и денталната помощ, както и повишаване на контрола над болниците в лошо финансово състояние, изготвяне на справка с броя лекари, които работят на повече от едно място по договор с НЗОК, преглед на медицинските стандарти и наредбата за пакета дейности, плащан от НЗОК.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още