Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Намалението на лихвите по ипотечните заеми вече е изчерпано, смята експерт

Рисковата премия за България остава сравнително висока, но конкуренцията ще държи лихвените нива към края на 2017 между 3% и 4%, заяви Тихомир Тошев

Намалението на лихвите по ипотечните заеми вече е изчерпано, смята експерт

Снимка: Ройтерс

Тази година беше изключително интензивна по отношение на кредитния пазар. След започналото възстановяване през 2015 г., през 2016 г. можем да кажем, че секторът със сигурност е излязъл от кризата. Лихвените нива вървят надолу, а интересът на клиентите - нагоре. Това заяви кредитният експерт Тихомир Тошев от КредитЦентър в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него възможностите за намаление на лихвите по ипотечните кредити в България за 2017 г. вече са изчерпани, защото рисковата премия за страната продължава да остава сравнително висока.

„Благодарение на голямата конкуренция на българския пазар очакванията ми са към края на 2017 лихвите по ипотеки да се движат между 3% и 4%“, прогнозира експертът.

В анализ за кредитния пазар за 2016 г. Тошев посочи, че сделките с имоти се увеличават и най-сериозният ръст е в сегмента на ипотечното кредитиране, следван от потребителското и фирменото кредитиране.

Още по темата

„Годината започна с нива на ипотечните лихви между 4% и 5%, а в края на годината тези нива са между 3,6% и 4,5%, каза Тошев. – Това провокира интерес от страна на потребителите, които не очакваха да видят на българския пазар лихви от 3,6 – 3,8% и това е добър знак.“

Кредитният специалист напомни, че лихвите по депозитите се сринаха.

По думите му средно нивата са надолу с около 1 процентен пункт, като в повечето големи банки те се движат между 0,1% и 0,3%.

„За кредитите за бизнеса маржът е между 2,5% и 6%, като много силно влияние тук е оказвал профилът на кредитополучателя“, пресметна Тошев.

Как се движат лихвите по потребителски кредити? Съизмерими ли са с тези на по-развитите пазари? Какъв е реалният ръст на ипотечните кредити на българския пазар?

Вижте повече в Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Между 3 и 4%, ако междувременно не станем член на Шенген или на ЕRM II. Тогава рисковата премия ще намалее драстично, а с нея и лихвите.
0
 
2
 
1
преди 2 години
фед вдигнаха лихвите Намалението на лихвите по ипотечните заеми вече е изчерпано, смята експерт от тука нататька пала4инката ще се обрьща ве4е лихвите ще се вдигат ресурса на банките ще се оскапява наи ве4е на банките маики отвьд океана сащ но вьпрос на време това да се слу4и и в евро зоната до две три години идва времето на бирниците те му казват финансова дисциплина

Още от Бюджет и финанси
Министерството на финансите продаде нов дълг за 200 млн. лева