Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

НАП е установила случаи на скрито разпределение на печалби при фирми с големи суми в брой

Данъчните дават шанс на фирмите, извършили скрито разпределение на печалби, да поискат разрешение за подаване на коригираща декларация и да платят данък

НАП е установила случаи на скрито разпределение на печалби при фирми с големи суми в брой

Снимка: Архив Ройтерс

Националната агенция за приходите (НАП) е установила първите случаи на липсващи пари в касите на фирми, които са декларирали, че държат големи суми в брой, съобщават от приходната администрация.

Припомняме, че миналата седмица НАП обяви, че около 1 300 фирми са обявили по над 1 млн. лева в касите си, заради което данъчните ще правят проверки. Опасенията са, че с деклариране на пари в брой фирмите правят скрито разпределение на печалби и избягват данъци.

Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и данък върху дивидентите. В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н.

Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 хил. лева, допълва се в съобщението.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП.

Данъчната администрация дава и шанс на фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалби, да уведомят службата и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации, като обложат с данък недекларираните дивиденти, допълват от приходното ведомство.    

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: Бюджет и финанси

Последни новини

Коментари (3)

4
 
1
 
3
преди 6 месеца
До №2

Къде ли По балансите им има декларирани пари в касите им Но парите ги няма Това не е ли документно престъпление
1
 
1
 
2
nobel до: lyusien
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Въобще не разбирам ти къде виждаш измама.
3
 
1
 
1
преди 6 месеца
Това не е ли документална измама в особено големи размери за което трябва да бъде сезирана прокуратурата ?

Още от Бюджет и финанси
Ръстът на жилищното кредитиране изпреварва силно този на другите сегменти