IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП и митниците са събрали с 1 млрд. лв. повече за полугодието, отчете Горанов

Приходите от осигурителни вноски са се увеличили с 12,2%

15:21 | 22.06.15 г. 2
НАП и митниците са събрали с 1 млрд. лв. повече за полугодието, отчете Горанов

Предприетите мерки срещу сивия сектор са довели до 11,1% номинално повече приходи от данъчните и Агенция „Митници“ към 18 юни 2015 г., в сравнение със същия период на миналата година. Това отчете финансовият министър  Владислав Горанов на форум за неформалната икономика, организиран от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Така по думите му приходите в бюджета са се увеличили с 1,109 млрд. лв.

За същия период номиналното увеличение на приходите от осигурителни вноски е 12,2%, или с 319,9 млн. лева. Най-голямо е увеличението при здравното осигуряване – с 13,5%.

За първите пет месеца на тази година отчитаме подобрение на баланса с над 2 млрд. лева, или 2,5% от БВП, като тенденцията се запазва, заяви Горанов. „Съпротивата е голяма, защото разходите за един са приход за друг“, коментира той.

Горанов припомни, че при първия мандат на кабинета „Борисов“ беше публикувана наредба за фискалния контрол при търговията с горива, а в момента съществуващата система за монтиране на измервателни уреди се надгражда. Докато всички търговци на горива изпълнят изискванията, е засилен контролът на място.

Той допълни, че системата за обмен на данни между НАП и митниците работи добре.

Финансовият министър отчете, че за първите пет месеца на годината са задържани 70 хил. л спирт, 11,8 млн. къса контрабандни цигари, 3 т нарязан тютюн и 85 хил. л горива извън режима, регламентиран от законодателството.

Той посочи още, че с промени в наредба са ограничени продажбите на билети за услуги, които били дребни, но в голям обем. „За увеселителен парк вече не може да ви дават билет за баня, а документ, издаден от фискално устройство“, обясни той.

Горанов каза още, че въведеното обратно начисляване на ДДС при търговията със зърно е довело до 207 млн. лв. повече приходи в бюджета през 2014 г., а ефектът продължава и през 2015 г. България се е присъединила през май към искане на Чехия, Австрия и Словакия обратното начисляване да бъде въведено за всички облагаеми доставки на стойност над 10 000 евро, но се чака разрешение на Брюксел.

На ГКПП „Капитан Андреево“ само за две седмици приходите от пътни такси са увеличени 17 пъти, след като на пункта всички плащания са само по картов път, допълни той.

Като друга мярка срещу сивия сектор Горанов посочи групите с експерти от различни служби, които се занимават с контрабандата на горива, захар, месо и други стоки с висок фискален риск.

Финансовото министерство разработва информационна система, която ще следи системите на НАП и митниците за вноса и транзита на стоки, с цел да се намалят ДДС измамите, съобщи още Владислав Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
IvanTerziev
преди 8 години
"Преди 4год. съм писал - криминализиране на сенчестата икономика тоест който неиздава касова бележка в затвора както при осигуровките "Наглеждам Инвестора, ама ме мързи да пиша. Търсих си паролата специално заради тоя безумно нагъл коментар. Малко ли друга престъпност има, малко ли безотговорно се харчат парите от данъци, че вкара работещите по затворите? Да направим като едно време - цяла България - трудов лагер, с бодлива тел по края, и почти безплатна ангария?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Преди 4год. съм писал - криминализиране на сенчестата икономика тоест който неиздава касова бележка в затвора както при осигуровките Бойко Борисов проумя ,че са източени 27 милиарда през плоският данък защото основните фирмите са чужди - http://***.blitz.bg/news/article/314769''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752в коментар 2 тук - http://darikfinance.bg/***/115829#comments,че ме мързи да пиша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още