Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

НАП: Няма да има удължаване на срока по Наредба Н-18

До решението се стигна на среща между експерти на агенцията за приходите, БАИТ и разработчици на софтуер за управление на продажбите

НАП: Няма да има удължаване на срока по Наредба Н-18

Снимка: Pixabay

Срокът за привеждане на дейността на търговците, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), с изискванията на Наредба Н-18 няма да бъде удължаван.

Още по темата

Това стана ясно на среща между експерти та Националната агенция за приходите (НАП) и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), на която присъстваха разработчици на софтуер за управление на продажбите, информира приходната агенция.

Специалистите на НАП съобщиха, че към момента има над 500 регистрирани софтуери за продажбите и процесът продължава интензивно.

По думите на софтуерни разработчици, част от клиентите отлагат внедряването на новите програмни продукти, като това ги поставя под риск от санкции. На срещата бяха коментирани и някои технически въпроси, които ще бъдат обобщени от БАИТ и предоставени на НАП за отговор.

От приходната агенция припомнят, че до края на януари всеки бизнес, използващ софтуер за управление на продажбите, трябва да го приведе в съответствие с изискванията на наредбата за касовите апарати.

Лицата, които отговарят на изискванията на наредбата (чиито продажби в брой са под 5% от приходите и за които са изпълнени два от трите критерия - приходи от продажби над 16 млн. лева, стойност на активите по баланс над 8 млн. лева и персонал от над 50 души) и са избрали да използват СУПТО, който създава стандартизиран одиторски файл, трябва да съобразят дейността си с изискванията на Наредба Н-18 до 31 март 2020 г.

Лицата, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, трябва да уведомят за това НАП по електронен път до 31 януари 2020 г.

Важни крайни срокове по Наредба Н-18

31 януари 
Всички лица, използващи софтуер за управление на продажбите - независимо дали са или не са регистрирани по ЗДДС, трябва да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания и да сменят или модифицират фискалните си устройства до 31 януари 2020 г.

Производител/разпространител може да разпространява софтуер, който не отговаря на изискванията, определени в наредбата, до 31 януари 2020 г.

От 1 февруари фискалните бонове, издавани от ЕСФП, следва да съдържат и данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.

29 февруари
Лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на ИАСУТД, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до 29 февруари 2020 г.

31 март
Лицата, използващи софтуер за управление на продажби, подават информацията относно използвания от тях софтуер в търговските обекти до 31 март 2020 г. 

Лицата, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата до 31 март 2020 г.

Лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и отговарят на условията, предвидени в наредбата, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с всички изисквания в срок до 31 март 2020 г.

30 април 
Лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на фискални устройства, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до 30 април 2020 г.

31 май 
Лицата, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, подават информация относно използвания от тях софтуер в търговските обекти до 31 май 2020 г.

Лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и отговарят на условията, предвидени в наредбата, подават информацията относно използвания от тях софтуер в срок до 31 май 2020 г.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 1 година
Защо няма удължаване или защо изобщо никой от софтуерните компании не са против СУПТО! Ами защото нямат интерес. Техния интерес е обратен на клиентите им. Те искат нещата колкото се може да се по-сложни и скъпи за да им се плаща. А НАП прави среща с тях. ЕТ оте си казват - има бизнеси които отлагат, не искат СУПТО и затова трябва да им "помогнете" като не удължите срока. Този който е укривал изобщо не би го спряло едно СУПТО , но идеята е останалите които не са, да бъдат натоварени с още регулации и разходи.
1
 
4
 
2
Solar Power до: ert
преди 1 година
Няма профилна снимка
Няма воля държавата. Затова е трудно да се прави бизнес в БГ. Бюрокрация нон стоп. Затова и заплатите в бг са поне три пъти надолу заради ей такива малоумщини. В Англия си правя фирма са 2 часа онлайн излегнал се на леглото и веднага мога да почна да работя инда плащам добри заплати :)
4
 
4
 
1
ert
преди 1 година
Няма профилна снимка
Добре де, какъв е проблема да се удължи срока с поне още 1 година, а защо не и 2 години? Нали всички само за бизнеса работим, редно е към бизнеса да се подхожда с разбиране.

Още от Бюджет и финанси
Лихвите по депозитите през септември се понижават при намаление на обемите