IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП пак погва фирми заради високи касови наличности

Изпратени са писма на 3 700 фирми, които имат възможност да направят доброволни корекции, посочват от приходната агенция

12:54 | 20.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 3 700 търговци са получили електронни писма от Националната агенция за приходите (НАП) за нелогично високи касови наличности в последните дни, съобщават от данъчната администрация.

Софтуерните системи на приходната агенция и годишните отчети на дружествата показват, че те държат на каса близо 670 млн. лв.

С писмата НАП насърчава дружествата да прегледат счетоводните си записи и да направят доброволни корекции, в случай че не всички суми са действително налични, посочва се в съобщението на институцията.

Отделно напомняне за значителен размер на материалните запаси спрямо приходите от продажби са получили група юридически лица, които също имат възможност доброволно да коригират данъчните си вноски, допълват от приходната агенция.

След масови проверки на НАП в последните 2 години сумата, отчетена като налична в касите на дружествата, намаля с 5 млрд. лв., като още в първите месеци беше регистриран ръст на данъка върху дивидентите с над 130 млн. лв., отчита приходната администрация.

През 2019 г. бяха проверени 13 хил. фирми заради подозрения, че с декларираните касови наличности всъщност разпределят дивиденти и се покриват разходи на управителите, за които не са предоставени документи. Наблюдава се данъчното поведение на фирми с декларирана касова наличност над 100 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още