Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

НАП пак погва фирми заради високи касови наличности

Изпратени са писма на 3 700 фирми, които имат възможност да направят доброволни корекции, посочват от приходната агенция

НАП пак погва фирми заради високи касови наличности

Снимка: Pixabay

Близо 3 700 търговци са получили електронни писма от Националната агенция за приходите (НАП) за нелогично високи касови наличности в последните дни, съобщават от данъчната администрация.

Софтуерните системи на приходната агенция и годишните отчети на дружествата показват, че те държат на каса близо 670 млн. лв.

С писмата НАП насърчава дружествата да прегледат счетоводните си записи и да направят доброволни корекции, в случай че не всички суми са действително налични, посочва се в съобщението на институцията.

Отделно напомняне за значителен размер на материалните запаси спрямо приходите от продажби са получили група юридически лица, които също имат възможност доброволно да коригират данъчните си вноски, допълват от приходната агенция.

След масови проверки на НАП в последните 2 години сумата, отчетена като налична в касите на дружествата, намаля с 5 млрд. лв., като още в първите месеци беше регистриран ръст на данъка върху дивидентите с над 130 млн. лв., отчита приходната администрация.

През 2019 г. бяха проверени 13 хил. фирми заради подозрения, че с декларираните касови наличности всъщност разпределят дивиденти и се покриват разходи на управителите, за които не са предоставени документи. Наблюдава се данъчното поведение на фирми с декларирана касова наличност над 100 хил. лева.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Промените в ставката по ДДС: Най-сетне в Държавен вестник