IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП събра над 1 млрд. лв. стари дългове към хазната

С над 90 млн. лв. пък са се увеличили събраните просрочени задължения през второто тримесечие на годината в сравнение с първото

12:23 | 10.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
НАП събра над 1 млрд. лв. стари дългове към хазната

Просрочени задължения в размер на 1,236 млрд. лв. е събрала Националната агенция за приходите (НАП) през първите шест месеца на 2010 г. Това показва справка за дейността на функция „Събиране” в агенцията, съобщиха от ведомството.

Близо 500 млн. лв. са старите дългове от осигурителни вноски, които са влезли в бюджета през първото полугодие, а останалите над 730 млн. лв. са от просрочени данъчни задължения, в това число над 500 млн. лв. от данък върху добавената стойност.

С над 90 млн. лв. пък са се увеличили събраните просрочени задължения през второто тримесечие на годината в сравнение с първите три месеца на 2010 г. От януари до март 2010 г. НАП е внесла в хазната 571,8 млн. лв. стари дългове, докато от април до юни техният размер е стигнал 664,2 млн. лв.

Над 10 пъти се е увеличила и събираемостта на просрочени задължения по корпоративни данъци за второто тримесечие на 2010 г. в сравнение с първите три месеца на годината. От април до юни тази година в бюджета са влезли 110 млн. лв. просрочени корпоративни данъци, докато през първото тримесечие на 2010 г. НАП е събрала 19,5 млн. лв. по този вид данък.

От НАП съобщават, че подобрената събираемост на просрочените задължения се дължи освен на принудителните мерки за обезпечаване и събиране на дълговете, но и на партньорския подход на администрацията в случаите, в които компаниите имат временни финансови затруднения. Доказателство за това са разрешенията за неотложни плащания. Разрешението за неотложни плащания е вид споразумение между държавата и длъжника за начина на погасяване на неговите дългове към хазната. С него НАП дава позволение на фирми със запорирани банкови сметки да извършат неотложни плащания към контрагенти, така че да не фалира бизнесът им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Чудесно - бизнесът снася, а държавата кога ще си плати задълженията към него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още