Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

НАП събра приходи за над 2,3 млрд. лева през октомври

От началото на годината до 31 октомври в приходната агенция са постъпили над 22,5 млрд. лева

НАП събра приходи за над 2,3 млрд. лева през октомври

Снимка: Pixabay

Над 2,3 млрд. лева са приходите, постъпили в Националната агенция за приходите (НАП) през месец октомври, което е с близо 125 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Това съобщиха от приходната администрация.

Според данните общо данъчните приходи за десетия месец от годината възлизат на над 1,3 млрд. лева, като налогът върху доходите на физически лица е близо 440 млн. лв., над 223 млн. лв. е корпоративният данък и 656,7 млн. лв. ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за октомври надвишава 1,1 млрд. лв. в това число над 605,7 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване, 257 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и 147,8 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване, отчитат от НАП. 

Още по темата

Най-висок е ръстът на постъпленията от корпоративен данък – 30%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП. 

От началото на годината до 31 октомври 2021 г. в приходната агенция са постъпили над 22,5 млрд. лева, което е 2,3 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година, допълват още от НАП.

„Това се дължи както на добрата работа на всички служители в приходната агенция, така и на положителна промяна в поведението на данъкоплатците. Наблюдава се устойчив ръст на доброволното деклариране и плащане от страна на бизнеса и гражданите“, каза по повод рекордния ръст в приходите изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, цитиран в прессъобщение от агенцията.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Чуждите инвестиции в България се свиват с над 46% към ноември