Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

НАП възстанови на бизнеса 2,7 млрд. лв. от ДДС след автоматична оценка

През последните три години данъчните са приключили 830 електронни ревизии в страната

НАП възстанови на бизнеса 2,7 млрд. лв. от ДДС след автоматична оценка

Снимка: PIxabay

Повече от 2,7 млрд. лв. ДДС са постъпили обратно в касите на изрядния бизнес след автоматизирана оценка на Националната агенция за приходите (НАП) и без необходимост от възлагане на проверка или ревизия. Това съобщиха от приходното ведомство.

От няколко години когато дружеството, подало такова искане, е с нискорисков профил, няма задължения към бюджета, внася редовно и в срок дължимите данъци и осигуровки, и не на последно място – няма данни за участие в схеми за ДДС измами, софтуерът на НАП позволява възстановяване на данък без човешка намеса и без възлагане на проверка или ревизия. 

Още по темата

Информационна система „Контрол“ извършва автоматизиран анализ на постъпилите искания за възстановяване на данъци. По същия ред от внедряването на системата досега на коректни фирми и физически лица са възстановени над 256 млн. лв. корпоративен данък и почти 61 млн. лв. данък върху доходите.

В същото време специализираният софтуер на НАП насочва вниманието на данъчните към проблемни области и рискови зони и позволява извършването на електронни ревизии. Същите изключват необходимостта да се копира голям обем документи на хартия, тъй като счетоводните данни се проверяват и анализират дистанционно, а това значително улеснява бизнеса, коментират от НАП.

През последните три години НАП е приключила 830 електронни ревизии в страната, които са установили допълнително над 57 млн. лв. дължими данъци и осигуровки, посочват още от приходната администрация.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Димитър Манолов: Промяна в данъците няма да има