Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Нейков: Няма нови инструменти за въздействие на трудовия пазар догодина

Икономиката очаква много по-големи буфери в бюджета за догодина, с които да бъдат посрещани кризите, каза бившият социален министър

Нейков: Няма нови инструменти за въздействие на трудовия пазар догодина

Снимка: Evgeniy Maloletka Bloomberg

Няма нови инструменти за въздействие на пазара на труда в бюджета за догодина. При мерките в подкрепа на трудовия пазар виждаме copy-paste на мерките от 2020 година, което означава, че правителството очаква, че проблемите няма да бъдат различни, щом не предвижда нов инструментариум в тази посока. Това коментира по БНР директорът на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков. 

Той направи сравнение с други европейски страни, където се виждат „нови инструменти и нова вълна на защита – разширяват се рисковите отрасли и се вижда много по-директна подкрепа от страна на бюджета, която да се яви като животоспасяваща.

Нейков обърна внимание и на тревожния сигнал от работодателските организации, че расте вътрешнофирмената задлъжнялост и бизнесът ще изпитва затруднения за много по-продължителен период от време. Бизнесът има нарастване на разходите, свързани със защитните мерки по време на пандемията и тези разходи би трябвало да бъдат признати за присъщи на бизнеса и да не бъдат облагани, отбеляза Нейков. По думите му в следващите години фирмите ще имат огромни разходи за осигуряването на безопасна работна среда, а за това никой не говори, допълни той. 

Още по темата

Икономиката очаква много по-големи буфери в бюджета за догодина, с които да бъдат посрещани кризите, обобщи специалистът.

Относно решението за облекчаване на родителите с намаление на данъците, той каза, че „като че ли всички са щастливи, само че не се вижда начинът, по който това ще бъде направено“.

„Много лесно е да кажеш на половината родители – ние ще ви намалим данъците, но една огромна част от хората всъщност не подават данъчни декларации, през които да стане това намаляване“, поясни Иван Нейков. Това е така за хората, получаващи само доходи от трудови правоотношения. По думите му от това предложение ще могат да се възползват само онези, които освен работна заплата получават и други доходи.

Няма технологична възможност как да им върнем данъците за тези по трудови правоотношения, каза той. Така че кашата продължава с детските надбавки и вероятно ще я гледаме тази сага още две години, прогнозира той.

Експертът посочи, че като цяло парите в различните социални сфери за догодина са повече от тези през 2019 г. Но може да се окаже, че дефицитът в бюджета ще е много по-голям.

„Бюджет 2021 въобще няма програмен характер. Има похарчване на пари, но ги няма целите", коментира Нейков. И посочи, че за 2022 г. се залага дефицит около 4%, тоест очаква се, че 2021 г. ще е по-добра от 2022 г. Предвижда се нарастване на приходите от ДДС, което означава нарастване на вътрешното потребление, посочи той.

„Само за няколко месеца обаче данните от БНБ сочат рязко нарастване на новите депозити на хората. Което означава, че хората реагират по съвсем нормален начин - спират различни разходи, за да има „бели пари за черни дни“. Тогава сметката, че 2021-ва ще харчим много повече, отколкото сега, за да има по-големи постъпления от ДДС, остава рискова прогноза. И може да се окаже дефицитът в бюджета 2021-ва да е много по-голям“, каза експертът.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Гр. Димитров: Увеличението на средствата за болнична помощ ще внесе стабилност