IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необслужваните бързи кредити продължават да намаляват

Печалбата на дружествата, специализирани в кредитиране, расте с 16% през третото тримесечие до 122 млн. лв.

13:32 | 18.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През третото тримесечие фирмите, отпускащи т.нар. „бързи кредити“, финансовите и заложните къщи са предоставили повече заеми на домакинствата в сравнение с година по-рано. Същевременно размерът на необслужваните кредити намалява, а най-голям остава делът на кредитите със срок на погасяване от 1 до 5 години, показват тримесечните данни на Българска народна банка (БНБ), касаещи дружествата, специализирани в кредитиране.

За периода от юли до септември вземанията по кредити на небанковите финансови институции, отпускащи кредити, растат с 3,1% на годишна база до 2,012 млрд. лв., като остават почти без промяна спрямо предходното тримесечие – вземанията намаляват с минималните 0,1%.

Размерът на необслужваните кредити продължава да намалява, каквато е тенденцията от началото на годината. През третото тримесечие сумата на проблемните заеми се понижава с 9,9% на тримесечна и с 8,8% на годишна база до 553,3 млн. лв.

Статистиката на централната банка показва, че регистрираните дружества с подобна дейност са 174. Те вече оперират в нова регулаторна среда, след като в края на юли, който попада в отчетния период, влязоха в сила промените в Закона за потребителския кредит. Нормативните изменения касаят най-вече начините за определяне на лихвите и минималния капитал, който трябва да държат небанковите финансови компании. Размерът му бе увеличен от 250 хил. лв. на 1 млн. лв.

Печалбата на 174-те дружества расте с 16,3% на тримесечна база до 121,792 млн. лв. Нетният финансов резултат е по-голям от от този, отчетен през третото тримесечие на 2013 г., но тогава са оперирали 169 дружества. За периода от юли до септември на 2013 г. те са спечелили 51,671 лв.

Традиционно домакинствата търсят повече услугите на фирмите за бързи кредити. През третото тримесечие сумата на предоставените на домакинствата заеми нараства с 6,8% на годишна база, но намалява с 1% на тримесечна, до 1,474 млрд. лв. Кредитите към компаниите са със 7,4% по-малко в сравнение с миналата година, но и с 1,5% повече спрямо второто тримесечие. Сумата им е 455,8 млн. лв., сочат още данните на БНБ.

В структурата на вземанията по кредити за домакинствата преобладават потребителските кредити. През третото тримесечие те са в размер на 1,145 млрд. лв., като се увеличават с 18,4% на годишна база, оставайки без промяна на тримесечна база. Потребителски са кредитите, предоставени за покупка на стоки и услуги, употребявани лично от домакинствата.

Размерът на жилищните кредити през периода пък е 252,7 млн. лв., като намалява с 26,7% в сравнение с края на септември 2013 г. и с 5,2% на тримесечна база. Става дума за кредитите, отпуснатите на домакинствата с цел инвестиция в жилище за собствено ползване или наем, включително за строителство, както и за подобрение на жилището.

Другите кредити, към които се включват заемите за обучение и лечение, например, и заемите към организациите, обслужващи домакинствата, през третото тримесечие са за 75,8 млн. лв. Това е ръст от 11,9% на годишна база, като относителният им дял в общата сума на кредитите е малък.

Преобладава търсенето на кредити със среден срок – от 1 до 5 години. Делът на тези заеми се увеличава до 32,3% от 28,1 на сто преди година. Пропорцията на краткосрочните кредити (до 1 година) остава без изменение, а именно – 15,3%. Делът на кредитите със срок над 5 години намалява от 25,5 на сто до 24,8%.

Изключвайки разпределената печалба и основния капитал за дейността, дружествата, специализирани в кредитиране, традиционно се финансират чрез кредити. Към 30 септември сумата на получените кредити е 1,188 млрд. лв., като намалява с 1,1% на годишна база, но расте с 1,8% спрямо второто тримесечие. Другото ключово финансово перо са емитираните дългови ценни книжа. За периода от юли до септември размерът им е само 29,3 млн. лв., като се понижава с 20% за година и с близо 2 на сто спрямо април-юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още