IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Независим фискален съвет ще следи за изпълнението на бюджетната политика

Становищата на съвета обаче няма да имат задължителен характер, предвижда законопроект

10:34 | 17.10.13 г.
Независим фискален съвет ще следи за изпълнението на бюджетната политика

Независим консултативен орган да следи изпълнението на финансовите политики, предлага проектът на Закона за фискалния съвет, публикуван за обществено обсъждане. Новата структура ще наблюдава и анализира спазва ли заложеното в Закона за публичните финанси и изпълнението на бюджетната рамка с оглед поддържане на устойчиви публични финанси.

Задача ще бъде и повишаването на качеството на официалните макроикономически и бюджетни прогнози.
Сред основните цели на съвета ще бъде още повишаване на прозрачността и информираността на обществото за фискалното управление на страната, е записано още в законопроекта.

Фискалният съвет ще изготвя още и становище и препоръки относно пролетните и есенните макроикономически прогнози на министъра на финансите, както и за законопроектите за държавния бюджет, бюджета на здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

В закона обаче е записано, че тези становища няма да имат задължителен характер. Все пак, ако Министерският съвет не ги приема, писмено ще трябва да обясни мотивите си.

Членовете на фискалния съвет ще бъдат петима и ще се избират от Народното събрание, предлагат още вносителите на законопроекта.

Създаването на фискален съвет е ангажимент на страната, свързан с европейското законодателство в областта на бюджетното управление. В своя препоръка Съветът на ЕС поиска създаването на „независим орган, който да контролира бюджетната политика и да изготвя анализи и съвети.

Обществените консултации за новия орган ще приключат на 30 октомври. Дотогава всички заинтересовани страни могат да дадат своя коментар по текстовете.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още